Moonfish, unul dintre cei mai buni piloți ucraineni, a murit în prăbușirea avionului de luptă F-16 fabricat în SUA

29 Aug 2024
Moonfish, unul dintre cei mai buni piloți ucraineni, a murit  în prăbușirea avionului de luptă F-16 fabricat în SUA

Unul dintre cei mai buni piloți din Ucraina a fost ucis când un avion de luptă F-16 fabricat în SUA s-a prăbușit luni, la doar câteva săptămâni după ce avioanele mult așteptate au sosit în țară, a declarat pentru CNN o sursă militară ucraineană.

Forțele de Apărare ucrainene nu cred că în spatele incidentului s-a aflat eroarea pilotului, a adăugat sursa.

Pilotul Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a fost ucis în accident în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian vreodată” al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat joi.

Accidentul este investigat și experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, a adăugat sursa.

Moartea pilotului este o lovitură majoră pentru Ucraina. Primele F-16 au sosit în țară abia la începutul acestei luni, iar Moonfish a fost unul dintre puținii piloți pregătiți să le piloteze.

Zelensky a declarat marți că Forțele Aeriene Ucrainene au folosit F-16 pentru a distruge rachetele și dronele lansate luni de Rusia, pentru prima dată când un oficial ucrainean a confirmat că avioanele sunt folosite în luptă.

Kievul a așteptat mult timp să pună mâna pe F-16, iar președintele țării, Volodymyr Zelensky, le-a cerut aliaților săi occidentali avioanele de luptă încă de la începutul invaziei la scară largă.

Dar, ca și în cazul altor echipamente, țările occidentale au ezitat înainte de a accepta în cele din urmă să furnizeze F-16. Olanda și Danemarca s-au angajat să le ofere la începutul verii în 2023, dar SUA a avut nevoie de încă câteva săptămâni pentru a da undă verde transferului.

Când au sosit la începutul acestei veri, Zelensky a spus că el și guvernul său au avut „sute de întâlniri și negocieri” pentru a asigura avioanele.

Un grup de piloți ucraineni și-a început pregătirea în SUA în toamnă. În timp ce în mod normal este nevoie de un an pentru a fi pregătit complet pentru a pilota avioanele, Moonfish și alții au trebuit să o facă în șase luni.

Ucraina speră că F-16 îi va oferi un impuls atât de necesar. Avioanele au mai multe roluri: pot oferi acoperire aeriană pentru trupe, pot ataca ținte terestre, pot ataca avioane inamice și pot intercepta rachete. Cu armamentul potrivit, F-16 ar putea descuraja bombardierele rusești să se apropie de câmpul de luptă.

Cu toate acestea, avioanele nu sunt un glonț de argint. Ucraina le poate folosi pentru a nu lasa Rusiei controlul asupra cerurilor, dar experții spun că capacitățile lor sunt inferioare celei mai moderne avioane de luptă rusești care ar putea predomina într-o luptă aeriană cu F-16.

Moonfish: Pilot care a făcut lobby pentru F-16

Moonfish și un alt pilot Andriy Pilshchikov, cunoscut sub semnul de apel „Juice”, au devenit fețele campaniei Ucrainei de a obține F-16.

A fost o luptă dificilă, dar Juice și Moonfish au facut-o împreună. Erau tineri și entuziaști, vorbeau bine engleza și erau dispuși să lupte pentru a aduce avioanele americane pe cerul ucrainean.

Zborul cu F-16 era visul lor, iar când Juice a murit într-un accident de avion în timpul unei misiuni de luptă în august anul trecut, Moonfish și-a propus să-l îndeplinească.

Dintre cei doi, Moonfish a fost cel liniștit: un tocilar al aviației care nu era pasionat de publicitate. Dar când Juice a murit, Moonfish a trebuit să-i ia locul. Într-un interviu rar cu CNN, el a recunoscut că, dacă Juice ar fi în viață, ar acorda interviuri.

Un om cu puține cuvinte, pasionat de meseria lui, își ținea emoțiile sub control. Un vorbitor sincer care știa totul despre F-16.

„Andriy a fost „omul ideilor” și principala forță motrice din spatele tuturor”, a spus Moonfish. „Și mă simt responsabil față de el pentru că m-am asigurat că aceste avioane sosesc.”

Vorbind cu CNN în timpul antrenamentului, el a spus că este necesar ca el și alți piloți ucraineni să urmeze o versiune trunchiată a antrenamentului. „Am fi avut mult timp să studiem complet avionul în timp de pace, dar nu avem timp”, a spus el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră