Bogăţia acestor 62 de persoane, dintre care 53 sunt bărbaţi, a crescut cu 44% începând din 2010, în timp ce averile celor 3,5 miliarde de persoane cele mai sărace s-au diminuat cu 41%, precizează Oxfam, cu două zile înainte de deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia.
Potrivit raportului, aproape jumătate din cele 62 de persoane sunt din Statele Unite, 17 sunt din Europa, iar restul din ţări precum China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia Saudită.
Directorul Oxfam International, Winnie Byanima, susţine în raport că lumea devine din ce în ce mai inegală, iar tendinţa se accelerează.
"Nu putem permite ca sute de milioane de oameni să moară să fie înfometaţi, în timp ce resursele care pot fi folosite cu scopul de a-i ajuta se duc tot spre bogaţi", spune Byanima.
Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari deţinuţi de aceste persoane sunt plasaţi în paradisuri fiscale. În cazul în care s-ar preleva impozite din veniturile acestor bogaţi, ţările ar obţine anual cu 190 de miliarde de dolari în plus, a calculat Gabriel Zucman, un profesor de la Universitatea din California.
Numărul celor care trăiesc la limita subzistenţei a scăzut la 650 de milioane din 1981, deşi, în această perioadă, populaţia globului a crescut cu două miliarde.