În contextul controversatului proiect de lege a mobilizării, președintele ucrainean a recunoscut și regretat că „reprezentanții birourilor de recrutare au cutreierat străzile în căutarea” soldaților, scrie Le Figaro
Confruntată cu deficitul de soldați, Ucraina a recurs uneori la măsuri extreme. Într-un interviu acordat canalului german ARD, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că unii reprezentanți ai birourilor de recrutare au înrolat deja cu forța câțiva bărbați în vârstă de luptă. „Da, au existat astfel de cazuri ”, a spus șeful statului ucrainean. „Unii reprezentanți ai birourilor de înrolare militare au mers pe străzi în căutarea unor bărbați care au refuzat să se mobilizeze voluntar, dar asta a fost o greșeală ”, a recunoscut el.
Pe acest subiect, Volodymyr Zelensky a vrut să fie „cât mai corect posibil”. „Au existat astfel de cazuri? Da, au existat. A fost lucrul corect de făcut? Absolut nu. Nu ar fi trebuit să facă asta” Președintele ucrainean a indicat că le-a cerut liderilor militari și politici „să se pregătească pentru sosirea iminentă a proiectului de lege (de mobilizare), astfel încât să nu existe șanse ca acest tip de cifră de caz să nu se repete .
Un proiect de lege controversat
Această lege, care urma să fie discutată în Parlament din 11 ianuarie, a fost retrasă temporar. Acesta a răspuns unei solicitări din partea armatei ucrainene, care îl informase pe șeful statului despre necesitatea înrolarii a 450.000 până la 500.000 de noi soldați. Pe 25 decembrie, guvernul a prezentat, așadar, un proiect de lege, care prevedea creșterea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani, întărirea sancțiunilor pentru echipele de recrutare și simplificarea procedurilor de înrolare. În acest ultim punct, Volodymyr Zelensky a insistat către ARD asupra „posibilităților de utilizare a formatului digital” . „Trăim într-o eră a digitalizării și suntem o țară foarte concentrată pe această schimbare. Putem rezolva această problemă într-un mod modern”, a asigurat el.
Acest proiect de lege a urmărit mai ales să compenseze pierderile mari asupra cărora armata nu comunică și să-i uşureze pe cei care luptă cu Rusia de aproape doi ani. Dar mobilizarea militarilor se confruntă cu necesitatea menținerii unei forțe de muncă suficiente pentru activitatea economică a țării.
Mai presus de toate, anumite prevederi prevăzute de lege fac obiectul unor controverse și „încalcă direct drepturile omului” , după cum a estimat, pe Telegram, David Arakhamia, șeful grupului parlamentar prezidențial Servitorul Poporului. Printre acestea, în special, extinderea competențelor reprezentanților centrelor de recrutare și trimiterea electronică a somațiilor militare. Guvernul ucrainean lucrează deja la un proiect de lege modificat, care să-i mulțumească pe deputați.
"The atmosphere in #Ukraine is getting worse.Lack of soldiers at the frontline. Mobilization should be organized in a new manner. Among politicians, nobody wants to take responsability for this. And this makes people furious" - says @DIEZEIT Kyiv corresp. @OliviaKortas #Ukraina https://t.co/3f1VEJG4xN
— Gerhard Gnauck (@Gerhard_Gnauck) January 29, 2024