Universitatea Berkley a dat lovitura! A lansat aplicația care îți transformă telefonul în detector de cutremure (VIDEO)

18 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Universitatea Berkley a dat lovitura! A lansat aplicația care îți transformă telefonul în detector de cutremure (VIDEO)

Oamenii de știință de la Universitatea Berkley au lansat o aplicație pentru telefoanele cu Android care folosește senzorii de mișcare din aparat pentru detectarea unui posibil seism. Potrivit news.berkeley.edu, odată cu instalarea aplicației pe telefon, devii parte a unei rețele de detectare a cutremurelor la nivel global. Cercetătorii spun că, în viitor, MyShake te-ar putea avertiza cu acuratețe în cazul în care vreo mișcare tectonică se va petrece în apropierea ta.

Aplicația MyShake folosește accelerometrul telefonului mobil pentru a detecta acele vibrații care indică un cutremur și pentru a transmite datele recepționate precum și locația telefonului către un server central. Dacă serverul primește același tip de date de la cel puțin 60% dintre utilizatorii aplicației din zona geografică respectivă atunci este activată alarma de cutremur.

Aplicația poate recepta un cutremur cu o magnitudine de minimum 5 pe o zonă cu raza de 10 km față de epicentrul seismului.

Specialiștii spun că în viitorul apropiat, MyShake ne-ar putea avertiza cu acuratețe în cazul în care vreo mișcare tectonică se va petrece în apropiere.

Odată ce va fi dovedit că sistemul funcționează cum trebuie, ar putea afișa o numărătoare inversă care ne-ar putea ajuta să ajungem într-un loc sigur.

"MyShake nu poate înlocui rețelele seismice tradiționale precum cele ale U.S. Geological Survey, UC Berkeley, University of Washington sau Caltech, dar credem că MyShake poate oferi o avertizare timpurie de cutremur mai rapidă și mai precisă în zonele care au deja o rețea seismică tradițională și poate furniza avertizări timpurii pentru salvarea de vieți omenești în țări care nu au o rețea seismică", a declarat Richard Allen, director la Berkeley Seismological Laboratory.

Aplicația MyShake poate fi descărcată de pe Google Play Store.

Alte stiri din Externe

Ultima oră