Ambasadorul Ucrainei în Israel e convocat la Ministerul de Externe după ce a acuzat Israelul că nu are „valori morale” și că adoptă o poziție pro-rusă

28 Iun 2023
Ambasadorul Ucrainei în Israel e convocat la Ministerul de Externe după ce a acuzat Israelul că nu are „valori morale” și că adoptă o poziție pro-rusă

Reprezentantul ucrainean în Israel va fi convocat de  Ministerul de Externe pentru o mustrare din cauza acuzațiilor sale că oficialii israelieni nu au „valori morale”, scrie Times of Israel

După o aparentă încălzire a legăturilor sub guvernul lui Benjamin Netanyahu, Israelul a fost furios din cauza criticilor Kievului la adresa recentei politici a Ierusalimului față de Moscova, critici care susțineau că așa-numita „neutralitate” a guvernului israelian a fost văzută ca o poziție evidentă pro-rusă.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ambasada Ucrainei în Israel a notat „o serie de evenimente destul de controversate care au avut loc în prima jumătate a anului 2023”, pe care le consideră negative.

Ambasada a calificat călătoria ministrului de externe Eli Cohen la Kiev, din februarie, drept „sterilă” și l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că face „ipoteze complet fictive și speculative".

Într-un interviu de săptămâna trecută pentru The Jerusalem Post, Netanyahu a spus: „Ne temem că sistemele pe care le dăm Ucrainei vor fi folosite împotriva noastră pentru că ar putea cădea în mâinile Iranului... și, apropo, aceasta nu este o posibilitate teoretică. Așa s-a întâmplat cu armele antitanc occidentale pe care le găsim astăzi la granițele noastre. Așa că trebuie să fim foarte atenți.”

Ambasadorul ucrainean Evgen Korniychuk a declarat pentru The Times of Israel că afirmațiile lui Netanyahu sunt nefondate.

Ca răspuns la mesajul Ambasadei, Ministerul de Externe plănuiește să-l cheme pe Korniychuk pentru o mustrare în zilele următoare.

În timpul călătoriei sale în Ucraina, Cohen a fost destul de bine primit de omologul său Dmytro Kuleba și a promis 200 de milioane de dolari garanții de împrumut pentru asistența medicală și infrastructura civilă, precum și ajutor în dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie inteligentă.

Dar Kiev a fost frustrat de amânarea lansării sistemului până în septembrie și de dificultatea de a accesa împrumuturi.

„Acești oameni au timp”, a spus Korniychuk. „Ei nu sunt în război. »

Declarația ambasadei emisă duminică a criticat în continuare Israelul pentru că a condus „două runde de negocieri politice la nivel înalt cu Ministerul rus de Externe".

Ea a denunțat, de asemenea, acordul încheiat între Israel și Moscova la începutul acestei luni, în baza căruia Moscova a fost de acord să deschidă o filială a ambasadei la Ierusalim în timp ce soluționează o dispută de teren.

Kievul i-a acuzat pe înalți oficiali israelieni, care au participat la recepția de Ziua Rusiei din Ierusalim la începutul acestei luni, că au arătat o „desconsiderare flagrantă pentru valorile morale”. »

„Și pe deasupra”, adaugă declarația, „Ministerul de Externe israelian păstrează o tăcere în fața retoricii antisemite obișnuite din partea lui Putin și a subordonaților săi."

Ministerul de Externe îl va chema pe ambasadorul Ucrainei săptămâna viitoare,  a anunțat marți un purtător de cuvânt al ministerului.

„În urma declarațiilor sale repetate împotriva politicii israeliene”, se arată în declarație, „ambasadorul Ucrainei Yevgen Korniychuk a fost chemat pentru o clarificare care va avea loc pe 3 iulie la Ministerul de Externe”.

Israelul a trimis, de asemenea, mesaje directe la Kiev, exprimându-și nemulțumirea.

„Guvernul Israelului continuă să lucreze pentru a promova cooperarea cu Ucraina, așa cum sa convenit între cele două țări”, se arată în declarație. „Acțiunile ambasadorului nu ajută.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră