Premierul albanez Edi Rama a confirmat duminică că TikTok se va închide în țara sa, invocând „o decizie atent analizată” și respingând orice cerere de „clarificări” din rețeaua de socializare, scrie Le Figaro
Sâmbătă, Rama a anunțat interdicția de la începutul anului 2025, după care TikTok a răspuns „cerând clarificări urgente de la guvernul albanez ”, potrivit unui purtător de cuvânt.
„În ceea ce privește incidentul tragic menționat, nu am găsit nicio dovadă că făptuitorul sau victima avea conturi TikTok, iar rapoartele sugerează că videoclipurile cu aceste incidente au fost postate pe altă platformă, nu TikTok”, a adăugat el.
Anunțul suspendării rețelei de socializare, deținută de grupul chinez ByteDance și urmărita de un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, a venit la mai puțin de o lună după moartea unui elev de 14 ani în timpul unei încălcări în apropierea unei școli din Tirana, după un conflict pe rețelele de socializare.
Această decizie nu a fost „o reacție pripită legată de un singur incident” , a răspuns duminică prim-ministrul albanez, ci „o decizie atent luată în consultare cu comunitățile de părinți din școlile din toată țara” .
„TikTok nu are niciun motiv să ceară clarificări din partea Albaniei, deoarece, în Albania, albanezii sunt cei care iau decizii, nu proprietarii algoritmului TikTok ”, a adăugat el pe contul său x.
„A pretinde că uciderea adolescentului nu are nicio legătură cu TikTok, deoarece conflictul nu a avut originea pe platformă, demonstrează că nu înțelege gravitatea amenințării pe care TikTok o reprezintă astăzi pentru copiii și tinerii din întreaga lume”, a scris din nou Rama .
În urma acestei tragedii, în țară a avut loc o dezbatere între părinți, psihologi și școli despre impactul rețelelor de socializare asupra tinerilor.
Aplicația TikTok este deosebit de populară în rândul tinerilor din întreaga lume, atrași de formatele sale video ultra-scurte, care se derulează continuu.
Aplicația își depășește toți concurenții prin capacitatea sa de a capta atenția. Până în 2024, utilizatorii de Android îl foloseau în medie 34 de ore în fiecare lună, potrivit unui raport de la We Are Social.
TikTok a fost acuzat de spionaj în Statele Unite și face obiectul unei investigații a Uniunii Europene din cauza acuzațiilor că ar fi fost folosit pentru a influența alegerile prezidențiale din România, în favoarea unui candidat de extremă dreaptă.
De asemenea, platforma a fost interzisă de utilizare de către personalul instituțiilor publice din mai multe țări.
AFP, printre alte peste o duzină de organizații de verificare a faptelor, este plătită de TikTok în mai multe țări pentru a verifica videoclipurile care pot conține informații false.