Fethullah Gulen afirmă că Erdogan a organizat lovitura de stat

23 Sep 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Fethullah Gulen afirmă că Erdogan a organizat lovitura de stat

Clericul turc Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite și acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, a declarat că în spatele puciului eșuat s-ar afla de fapt președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează DPA,scrie agerpres.ro.

'Atât de multe dovezi au apărut în ultimele zile încât acest lucru a devenit o certitudine', a declarat joi Fethullah Gulen într-un interviu acordat DPA, ziarului german Die Zeit și ziarului spaniol El Pais, în locuinței sa din Saylorsburg, Pennsylvania.


Erdogan a planificat lovitura de stat cu un an înainte și a trebuit doar să aștepte momentul potrivit, a declarat Gulen, care trăiește în exil în SUA din 1999.
La începutul acestei luni, guvernul turc a cerut în mod oficial Washingtonului extrădarea clericului în vârstă de 78 de ani, inamicul numărul unu al Ankarei, amintește DPA.
Erdogan se folosește acum de lovitura de stat eșuată pentru a-și consolida puterea, a spus Gulen.


Clericul turc a declarat că în noaptea de 15 iulie, Erdogan a râs în momentul în care avionul lui a aterizat la Istanbul după ce membrii armatei au lansat puciul.
'Se întâmplă conform planului. El a declarat asta la aeroport', a declarat Gulen.


Potrivit lui Gulen, Erdogan a numit lovitura de stat un 'dar de la Dumnezeu', spunând că Turcia 'avea nevoie de așa ceva' pentru a nu respecta legea și pentru a persecuta mai mulți oameni.
Șeful statului major și șeful serviciului de informații 'știau tot ceea ce se întâmplă', a adăugat Gulen.


Gulen a afirmat că a cerut ca o comisie internațională formată din experți din Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda și alte țări să investigheze tentativa de lovitură de stat și circumstanțele sale.
Guvernul turc a ignorat recomandarea sa, a mai spus Gulen, adăugând că, în cazul în care o astfel de comisie ar găsi o dovadă că el a fost direct implicat în tentativa de lovitură de stat, atunci va suporta consecințele.
Totodată, el a afirmat că nu crede că Turcia va îndeplini prea curând condițiile care i-au fost impuse pentru a putea adera la UE și a spus că țara ar trebui amenințată cu impunerea de sancțiuni internaționale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră