#BREXIT. Avertismentul mai multor laureaţi Nobel împotriva ieșirii Marii Britanii din UE

11 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
#BREXIT. Avertismentul mai multor laureaţi Nobel împotriva ieșirii Marii Britanii din UE

 Grupul de cercetători, care-i include pe fizicianul Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel în 2013, și biochimistul Paul Nurse, avertizează că un eventual BREXIT ar însemna pierderea de finanţare din partea Uniunii Europene, ceea ce ar reprezinta un risc major pentru cercetarea științifică britanică.

"Știința alimentează prosperitatea noastră, sistemul nostru de sănătate, capacitatea noastră de inovație și creșterea noastră economică. Afirmațiile celor care sunt pro-Brexit conform cărora Trezoreria ar acoperi această gaură (în finanțare — n.r.) sunt naive", spun cercetătorii, care precizează că partea din PIB-ul britanic acordat cercetării "se situează deja mult sub media țărilor din UE și din OCDE".

Avertismentul foștilor premieri Tony Blair şi John Major

Zilele trecute, foștii premieri britanici Tony Blair și John Major au avertizat că eventuala ieşire din Uniunea Europeană va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia, relatează Reuters.

"Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară. Cel mai de succes model de uniune din istorie riscă să se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997.

"Dacă vom vota în favoarea ieşirii din UE pe 23 iunie, vom pune în pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de raţiune", a spus, la rândul său, fostul premier Tony Blair.

El a adăugat că Uniunea Europeană, libera circulație și comerțul liber în insula Irlanda au reprezentat un factor important în consolidarea acordului de pace din 1998.

Marea Britanie va organiza în 23 iunie un referendum cu privire la oportunitatea ieșirii din Uniunea Europeană.

La Consiliul European din 18-19 februarie de la Bruxelles, liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns la un compromis ce "reînnoiește pactul" Marii Britanii cu Europa, acord pe care premierul britanic David Cameron l-a apreciat drept suficient pentru a recomanda menținerea țării sale în interiorul blocului comunitar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră