Guvernul slovac este hotărât să-și exercite dreptul de veto la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), care se va desfășura luni, pentru a bloca astfel impunerea cotelor obligatorii de refugiați în statele Uniunii Europene, transmite agenția TASR, preluată de agerpres.ro. Agenţia slovacă îl citează pe ministrul de Interne Robert Kalinak, care i-a acuzat pe susținătorii ideii cotelor obligatorii că sunt înclinați mai degrabă să sancționeze statele care se opun acestei propuneri decât să discute cu ele.
Oficialul slovac a mai precizat că țara sa nu va fi singura care se va opune cotelor obligatorii de refugiați, propunerea impunerii acestora fiind respinsă și de celelalte trei state ale grupului de la Vișegrad, respectiv Ungaria, Republica Cehă și Polonia.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat duminică preocupat de viitorul spațiului Schengen privind libera circulație în Europa într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, dar şi cu alţi lideri europeni.
Într-o serie de mesaje pe transmise în cursul zilei de duminică, Juncker și-a reluat apelurile la adresa liderilor central și est-europeni care se opun propunerilor sale, de redistribuire a migranților în conformitate cu cote obligatorii pentru fiecare țară. Junker a scris: "Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, președintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine". Mesaje identice i-au vizat pe premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei și Slovaciei, care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaților, preferând varianta cotelor voluntare.
Pe de altă parte, Polonia a anunţat că ar putea accepta mai mulți imigranți decât s-a angajat inițial, dar numai dacă Uniunea Europeană își va securiza frontierele externe, va separa imigranții economici de refugiații îndreptățiți să primească azil și va permite Guvernului de la Varșovia să participe la verificarea imigranților pe care îi va prelua, pentru ca aceștia să nu reprezinte un posibil risc de securitate, a declarat duminică un secretar de stat din Ministerul polonez de Externe.
Guvernul de la Varșovia s-a angajat anterior să preia în mod voluntar 2.000 de refugiați. Potrivit secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE polonez, Rafal Trzaskowski, Polonia ar putea prelua mai mulți refugiați, fără să precizeze deocamdată numărul, dacă executivul comunitar va accepta toate cele trei condiții enunțate.
Ţara noastră se alătură altor state europene care resping ideea impunerii de cote obligatorii de refugiaţi. România îş va respecta angajamentele iniţiale, de a primi 1.785 de imigranţi, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabril Oprea. (M.C)
Citiţi şi:
România respinge cotele obligatorii de refugiaţi. Primim doar 1785, asigură Gabriel Oprea