”Monsieur Paul”, cum îl numeau toți, a murit sâmbătă, la vârsta de 91 de ani. Personalitate marcantă a gastronomiei franceze și mondiale, supranumit și ”împărat al gastronomiei franceze” sau ”Papa gastronomiei franceze”, Paul Bocuse era de peste 50 de ani deținătorul a trei stele Michelin, fiind chef-ul care și-a pus cu adevărat amprenta asupra gastronomiei franceze și mondiale. Suferea de maladia Parkinson.
Retour sur la carrière de Paul #Bocuse, qui détenait trois étoiles au Guide Michelin depuis plus de cinquante ans, un recordhttps://t.co/22wsQOBsF3 pic.twitter.com/ct2ClO5LJX
— franceinfo (@franceinfo) January 20, 2018
Gérard Collomb, ministrul francez de Interne și fost primar al orașului Lyon, a anunțat sâmbătă moartea marelui chef lyonez Paul Bocuse, scrie lefigaro.fr.
Bocuse este considerat ambasadorul gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucătăria franceză tradițională, pune accentul pe simplitate, un minimalism culinar dacă vreți, și pe prospețimea și calitatea ingredientelor.
A câștigat titlul „The King Maker” (Creatorul de Regi) pentru că toți studenții instruiți de el de-a lungul timpului, au devenit bucătari de top, la rândul lor.
Mort du grand chef lyonnais Paul Bocuse, les étapes de son ascension pic.twitter.com/9BGxk3GTZU
— BFMTV (@BFMTV) January 20, 2018
În 1961, statul francez îi acordă numeroase distincții și titluri culminând cu „Legiunea de onoare”. Americanii îi recunosc, la rândul lor meritele iar Institutul Culinar din America (Culinary Institute of America) îi acordă titlul de „Bucătarul secolului”.
Este faimos pentru restaurantele sale de lux și în special pentru L’Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care timp de decenii și-a încântat oaspeții. A dedicat prima sa carte lui Fernand Point - reprezentant al bucătăriei tradiționale franceze, al cărui ucenic a fost.