A fost nevoie de 60 ani de cercetare pentru a descoperi Particula lui Dumnezeu: ”portalul dintre noi și o lume necunoscută, materia întunecată”

14 Feb 2022
A fost nevoie de 60 ani de cercetare pentru a descoperi Particula lui Dumnezeu: ”portalul dintre noi și o lume necunoscută, materia întunecată”

Descoperirea bosonului Higgs denumit și ”particula lui Dumnezeu” de către oamenii de știință de la Large Hadron Collider (LHC) aparținând CERN din Geneva, cel mai puternic accelerator din lume, a constituit o adevărată revoluție în lumea fizicii. Experții spun că ”a fost nevoie de 60 de ani pentru a detecta pentru prima dată bosonul”, care ar putea fi ”portalul dintre noi și o lume necunoscută, materia întunecată”.

Bosonul Higgs este particula fundamentală purtătoare de forță a câmpului Higgs, care este responsabil pentru existența altor particule. Acest lucru a fost propus pentru prima dată la mijlocul anilor ’60 de Peter Higgs, potrivit Space.

Fizicienii au descoperit că bosonul Higgs are o masă de 125 de miliarde de electronvolți, ceea ce înseamnă că este de 130 de ori mai mare decât un proton, conform Centrului European pentru cercetare nucleară (CERN).

Oamenii de știință au demonstrat astfel importanța bosonului Higgs pentru întreaga lume și univers, deoarece, spun ei, că fără acest element al naturii, nicio particulă nu ar avea masă.

Fără câmpul Higgs, toate particulele fundamentale ale naturii ar alerga în jurul universului cu viteza luminii. Această teorie nu explică doar de ce particulele au o masă, ci și de ce au mase diferite.

Însă fizicienii nu au descifrat încă toate misterele bosonului Higgs. Astfel, ei caută să găsească răspuns la multe întrebări, precum dacă el interacționează cu el însuși, dacă se cuplează cu alte particule sau dacă este conectat cu alte particule neobișnuite.

Fizicianul Gonzales Suarez susține că ”bosonul Higgs ar putea fi portalul dintre noi și sectorul din univers necunoscut (invizibil), care ar ascunde materia întunecată”. Anumite terorii prevăd că materia întunecată intercaționează cu materia normală prin schimbarea bosonilor Higgs, conform Symmetry Magazine.

Au dezvoltat programe sofisticate de simulare și analiză pentru a identifica tipare asemănătoare cu Higgs. Totuși, este mai ușor să cauți fața unui prieten într-un stadion sportiv plin de 100.000 de oameni decât să cauți un eveniment asemănător lui Higgs printre trilioane de coliziuni, spun specialiștii.

Deși preliminare, rezultatele arată o așa-numită cinci-sigma de semnificație. Asta înseamnă că există doar o șansă dintr-un milion ca semnalul asemănător lui Higgs, observat de echipe, să fie un accident statistic.

Particula lui Dumnezeu, numită boson Higgs, a fost prezisă în 1964 pentru a ne ajuta să înțelegem crearea universului. Mulți au vorbit teoretic despre o explozie masivă cunoscută sub numele de Big Bang.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră