Premierul turc AMENINŢĂ: Orice ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen va fi în RĂZBOI cu Turcia!

16 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Premierul turc AMENINŢĂ: Orice ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen va fi în RĂZBOI cu Turcia!

Guvernul turc susţine că Gulen, aflat în exil în SUA, se află în spatele tentativei de lovitură de stat de noaptea trecută, din Turcia.

Reamintim că şi Recep Erdogan l-a acuzat noaptea trecută pentru puciul din Turcia pe predicatorul turc, principalul inamic al preşedintelui turc.

De cealaltă parte, clericul Gulen a condamnat tentativa de lovitura de stat din Turcia, precizând că "am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza câtorva lovituri de stat militare şi consider că este o insultă să fiu acuzat de vreo legătură cu această încercare. Resping categoric astfel de acuzaţii".

Cine este Fethullah Gulen

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia.

Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în Pennsylvania (SUA). El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional.

Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

Gulen este unul dintre cei mai influenți învățați musulmani din lume. Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea.

Influențat de către Said Nursi, Fethullah Gulen pune spiritualitatea mai presus de orice. Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional, cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul. Citeşte mai mult AICI

265 de morți și 1.440 de răniți

O facțiune din cadrul forțelor armate turce a încercat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, să îndepărteze de la putere guvernul turc, folosind tancuri și elicoptere de atac. Rebelii au fost opriți, după ce populația a ieșit pe străzi în sprijinul președintelui turc Tayyip Erdogan.

Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia s-a soldat până în prezent cu 265 de morți și 1.440 de răniți.

Numărul morților în rândul civililor și trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciștilor este de 104, iar 20 dintre aceștia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

De asemenea, premierul turc a anunţat că au fost arestați 2.839 de militari din rândul puciștilor, printre ei numărându-se atât soldați cât și ofițeri de rang înalt. El a precizat că autoritățile au controlul deplin asupra situației în capitala Ankara.

Citiţi şi:

IMAGINI ŞOCANTE. CNN Turk a fost luat cu asalt de militari! Jurnalişti de la Hurriyet, luaţi ostatici de soldaţi înarmaţi (VIDEO)

Nu se poate ieşi din Turcia! Frontierele terestre cu Grecia şi cu Bulgaria sunt închise

Puci în Turcia: 60 de morţi la Ankara şi Istanbul. Erdogan: "Rămân alături de poporul meu, nu plec nicăieri" (VIDEO)

Ponta: Oamenii simpli care au iesit în stradă au salvat Turcia de dictatură

Celulă de criză la MAE român, din cauza situaţiei din Turcia. Numere de telefon în caz de urgenţă

VIDEO. Tanc trecând peste mașini pe străzile Istanbulului

Explozie puternică la Ankara. Elicoptere şi avioane ale Armatei survolează capitala turcă

Alte stiri din Externe

Ultima oră