Pictorul, scriitorul, colecţionarul de artă, Vasile Parizescu, a încetat din viață joi, la vârsta de 94 de ani, anunță stiri.tvr.ro.
A fost fondatorul şi preşedintele Societății Colecționarilor de Artă din România şi s-a remarcat ca expert național în arta modernă şi contemporană.
De formație militar, Vasile Parizescu a fost pasionat de pictură din copilărie, iar în timpul liceului pe care l-a urmat în oraşul natal, Brăila, profesorul de desen îi remarcă talentul şi îl îndeamnă să urmeze Belle-Arte, dar din cauza lipsurilor materiale este nevoit să renunțe la visul său. Mai târziu, învață să picteze la Şcoala de Artă din Bucureşti şi se perfecționează sub îndrumarea mai multor maeştri.Tablourile sale ating cote ridicate de vânzare şi participă la numeroase expoziții în țară şi în străinătate.
În paralel cu Şcoala Militară de Artilerie de la Piteşti urmează Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti pe care o termină în 1949 cu lucrarea de licență "Filosofia în poezia lui Mihai Eminescu".
Acesta a fost un moment important în viața sa şi începutul unei bune relații cu George Călinescu, cel care, din întâmplare, i-a citit lucrarea de licență.
A fost chemat la o discuție cu George Călinescu, iar Vasile Parizescu a povestit că după ce l-a aşteptat pe marele scriitor 15 minute, perioadă în care a putut admira interiorul casei acestuia, cu obiecte de artă foarte valoroase, se pregătea să plece pentru că militarul din el considera inacceptabilă întârzierea.
Atunci a apărut George Călinescu şi "cum a intrat a început să strige furios la mine cum am putut să scriu asemenea prostii despre părerile lui asupra lui Mihai Eminescu", a povestit Vasile Parizescu, de la care a venit răspunsul ferm " Nu vă supărați, acolo sunt opiniile mele despe Eminescu. Dacă pentru dumneavoastră sunt prostii, vă interesează."
A fost începutul unei discuții de peste trei ore, dar şi ocazia care i-a deschis gustul pentru colecții, chiar dacă această pasiune exista deja în familia sa, tatăl şi bunicul său fiind colecționari de cărți.
Vasile Parizescu a publicat numeroase cărți de ştiință şi tehnică, dar şi de artă. În 2008, i-a apărut cartea,
"Viața ca o pasiune" cu întâmplări adevărate din viața colecționarilor de artă, iar între 2012 şi 2018 i-au apărut 7 volume din seria de memorii-roman "Aşa a fost. Aşa am făcut. Înjurați-mă". Şi-a prezentat picturile în numeroase expoziții personale şi de grup în tară şi în străinătate.