Alegerile locale au insemnat un test extraordinar pentru democratia romaneasca. Cea mai nesemnificativa parte a acestui test, dar care spune multe despre noi, despre Romania, despre spiritul nostru european este cea legata de stampile, perdele si tus.
Este inadmisibil ca dupa atatea alegeri sa avem in continuare probleme de acest gen. Este pur si simplu descalificant pentru o tara care tanjeste sa intre-n Uniunea Europeana. Nu e suficient ca avem marile probleme ale integrarii pe care trebuie sa le rezolvam pana-n 2007, ne facem de ras si cand vine vorba de fleacuri gen stampila, tus, perdeluta.
In ceea ce priveste prezenta la vot, cred ca ea a fost slaba, fiind un vot de blam la adresa clasei politice. Mai mult ca sigur ca lucrurile in aceasta privinta vor sta pe viitor si mai rau. Prezenta la vot a mai putin de jumatate dintre alegatori, pentru o democratie in consolidare, intr-o tara aflata in fata integrarii, inseamna foarte putin. Inseamna mai putin de jumatate din ceea ce ar trebui sa fie si cu asta am spus totul. Degeaba incearca sa ne convinga diversi propagandisti ca este o prezenta mai mare ca acum patru ani. De parca prezenta la vot de la alegerile trecute a fost vreo scofala. Asadar, am mai spus-o, si o repet: politicienii platesc pretul anilor de dispret la adresa cetatenilor, de indiferenta, platesc un decont al promisiunilor repetate si neonorate. Primesc, in definitiv, ceea ce merita. Totul este ca absenteismul sa nu se intoarca impotriva noastra. Ar mai fi de spus tot legat de organizarea alegerilor ca a fost cat se poate de proasta ideea cu desfasurarea finalei cupei la fotbal in seara alegerilor, de la orele 19:00-21:00, ultimele doua ore de vot, foarte importante, mai ales ca-n prima parte a zilei plouase si, de asemenea, o idee la fel de proasta desfasurarea extragerii loto in aceeasi zi de duminica. In ceea ce priveste, rezultatul alegerilor, in tara Partidul Social Democrat a obtinut cele mai multe mandate de primari - 800 (69,93%), la consilieri judeteni a obtinut 37,46%, la consilieri locali 31,73%. Ce inseamna acest lucru? Nu numai ca PSD a obtinut cele mai multe primarii, cele mai multe locuri in consiliile judetene si locale. In anul 2000, dupa aproape patru ani de guvernare CDR-PD-UDMR, PDSR-ul obtinea 27,37% la primari, 27,44% la consiliile judetene si 25,78% la consiliile locale. Iar astazi, dupa patru ani de guvernare PSD, obtine rezultate mai bune (69,93% la primari, 37,46% la consiliile judetene si 31,73% consiliile locale) ca-n 2000. Asadar, in timp ce Alianta PD-PNL a castigat Capitala - primar-general si consiliul general, PSD a castigat in tara, chiar cu rezultate mai bune, dupa cum se observa, decat 2000. Prin urmare, pentru Alianta PNL-PD turul al doilea este foarte important, in tara si-n marile orase. Ca sa nu mai vorbim de Bucuresti. Unde pentru Opozitie este aproape un pariu castigat.