Primăvara coronavirusului

16 Mar 2020 | scris de Marian Nazat
Primăvara coronavirusului

MOTTO:

Ce dacă vine primăvara

Atâta  virus e în noi

Că martie se poate duce

Cu toți migranții înapoi. 

 

 

Apocalipsa a coborât iarăși pe pământ. Înfricoșătoare, hâdă, pandemică... Generația mea trăiește întâia oară  o asemenea grozăvie, un fel de război planetar în care inamicul  e pretutindeni și nicăieri, invizibil. Se închid  țări și se deschid  hăuri de spaimă. Granițele s-au colorat subit și sordid - roșii, galbene... Carantina e numele celui mai mare imperiu de la ultimul măcel mondial încoace.  Avioanele rămân la sol, autocamioanele, în parcările internaționale,  iar vapoarele, la chei.  Proletariatul corporatist prestează de la domiciliu,  un experiment ce se voia probat mai demult și ce ocazie ideală s-a ivit brusc! Arenele sportive  se golesc, întrecerile se suspendă până  la noi ordine, ca și zborurile aeriene, ca și visurile noastre... Școlile  și-au zăvorât porțile, instanțele de judecată lucrează în regim de avarie... Deținuții se căsăpesc în dosul gratiilor în lipsa accesului la vorbitor și a izolării drămuite  drastic... Drepturile și libertățile cetățenești sunt ciumpăvite zilnic, fără ca organizațiile scornite să inflameze opinia publică să mai crâcnească. Oamenii nu-și mai dau noroc între ei, ca odinioară, Dumnezeule, ce expresie superbă - a-și da noroc unul altuia printr-o strângere de mână ! Acum și-ar transmite reciproc temutul virus și delictul e aproape. Ca să evite contaminarea, sărmanii bipezi își ating cu sfială sau în bășcălie coatele,  vârfurile pantofilor, fricile. Angela Merkel își anunță supușii că, până la finalul  anului, trei treimi dintre ei vor fi purtători de COVID -19 !

Italienii sunt consemnați manu militari în Cizma  Infernului dantesc, aidoma sclavilor lui Spartacus,  și se întreabă de ce tocmai patria lor. „Păi e a șaptea putere economică, bașca poziția  geografică, o atracție turistică unică,  un nod de interese felurite, se aude o voce din mulțime. Expunere maximă, marketing ireproșabil ! Ce scenă mai potrivită  pentru un spectacol atât de grandios? Gloria multor compozitori și cântăreți celebri s-a născut  cel mai adesea la Scala din Milano, nu altundeva! Și ar mai fi un sistem administrativ latin, străin rigorii teutone a suratelor vestice”. Departe de noi, la Washington, executivul a pompat vreo 8 milarde de dolari întru amânarea colapsului, dincolo de stupidul  îndemn la spălarea pe mâini și evitarea contactului cu ceilalți... Iranul fanaticilor ayatolahi și-a pus măștile antiepidemice peste cele antiamericane și poate amănuntul  cu pricina explică poziția fruntașă în clasamentul națiilor infestate cu necruțătorul Corona. Cine intră în Israel, sănătos  sau bolnav, va trebui să suporte, preventiv, un  purgatoriu de vreo trei săptămâni, nu se acordă nicio dispensă! În schimb, Tel-Aviv-ul ne liniștește, orișicât, informându-ne că a descoperit vaccinul miraculos. Care, anticipez,  va fi o obligație  a fiecărui cap  de locuitor, în profitul obscen al cartelului  medicamentelor.

Dinspre Rusia nu se aude nimic, o  tăcere suspectă  a învăluit Kremlinul. Ca și moscheile din Istanbul,  ca și Ucraina ori Grecia, ca și țările baltice, scandinave sau ex-iugoslave, ca și Ungaria, la doi pași de Curtici... Africa nu-i o miză acum și nici Asia profundă ori America de Sud. Bănuielile se îngroașă, se urzesc scenarii care mai de care, amplificate de isteria atent programată și întreținută. Cică virusul ar fi fost slobozit dintr-un laborator și mânat către contingentul  vârstnicilor, fiindcă fondul de pensii constituie o piatră de moară aici și aiurea. Și destui își amintesc că, în urmă cu niscaiva ani, Christine Lagarde, pe atunci boss-ul Fondului Monetar Internațional, se arăta îngrijorată  de înmulțirea alarmantă   a pensionarilor. Întâmplător, pe naiba, asasinul plecat din China taman  astfel de victime  și-a găsit. Să fie o simplă coincidență? Alții te lămuresc doct că populația globului a sporit vertiginos - ultimele două miliarde înregistrându-se în 26 de ani (14 și,  respectiv, 12 ani), în comparație cu primele, care au avut nevoie de 368 de ani (200 și, respectiv,  168 de ani) - și zău dacă ai argumente ca să-i contrazici ! Holera, ciuma, războaiele  clasice au dispărut  din tabloul  istoric  și de aceea s-au ivit de nicăieri Ebola, Sida, Zika, Sars... Culmea, anual se prăpădesc circa 8 milioane de suflete din cauza poluării, altele 9, de cancer, un milion sunt   răpuși de depresie prin acte suicidare, 600 000, de viroze, dar nimănui nu i-a trecut prin tărtăcuță să declare pandemie! Apropo, mai țin minte careva că a existat prin  2009 o gripă porcină? Apoi, cum să-i mai oprești pe migranți? Prea le cășunaseră  la toți  - africani, asiatici,  est-europeni - să se aciuiască în Occident, unde încă mai umblă câini cu covrigi în coadă. Speriați de masivul exod de refugiați din varii  motive, virusul de modă recentă le va tăia multora pofta de a se strămuta în Apus. Oricum, Uniunea Europeană pare perdanta principală a conflagrației bacteriologice, ea și, oarecum, Donald Trump, care se tot împăuna înaintea alegerilor prezidențiale  cu revigorarea spectaculoasă a economiei. Rusia stă la pândă și își freacă mâinile mirosind a petrol,  iar China nu se sinchisește de câteva mii de cadavre, nebunia sa de a domina lumea e pe cale să se împlinească.

România? Dacă îl iei în seamă pe Klaus Iohannis, care plantează pomi în vreme ce țara arde, n-avem motive să ne  panicăm. Să nu uităm și mesajul său propagandistic la unitate, după ce, în mandatul din urmă, când combătea... „Ciuma roșie”,ne-a învrăjbit cu geaca aia de haștagist! Demagogia insului este cronică și iremediabilă, sper ca și diaspora,  încolonată cu disperare pe la Nădlac și nu doar, să se dezmeticească o dată și o dată. Aoleu, și ce criză ne paște din vară încolo ! Ioc guvern, ioc lideri adevărați, ioc un plan de a micșora impactul economico-financiar al surpării  mai tuturor afacerilor din vatra strămoșească. Despre prăbușirea psihică a norodului, isterizat de nerușinata diversiune suprastatală, nu mai pomenesc o vorbă, ar fi de prisos.

Altminteri, au înflorit pomii, însă niște indivizi înarmați cu  vermorele s-au năpustit să-i castreze  chimic, de parcă din albul acela imaculat și inocent  s-ar fi înălțat  fluturele morții. Ce primăvară o mai fi și asta, al cărei  vestitor nu mai e ghiocelul, ci coronavirusul ?

Marian Nazat (www.mariannazat.ro)

 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră