Omul de afaceri roman

22 Apr 2004
Omul de afaceri roman
Cum ar trebui sa arate dupa aproape 15 ani de tranzitie? Era sa scriu tranzactie! Ce credem noi despre el si ce este de fapt el? S-a schimbat sau a ramas acelasi cu cel care era la inceputul anilor ’90?

Cum este si cum ar trebui sa fie? Dar exista el cu adevarat? {i daca raspunsul este da, care ar fi definitia lui, a omului de afaceri roman? Cred ca foarte multa vreme imaginea noastra despre omul de afaceri a fost falsa. {i mai cred ca la inceputurile democratiei noastre postrevolutionare pentru noi omul de afaceri era cel din film. Cu imaginea lui impecabila, imbracat la costum, cravata, nici prea tanar nici prea batran, respirand si emanand incredere, putere, siguranta, avand o masina de marca, dar nu una care sa-ti sara-n ochi. |n majoritatea timpului il vedeam stand la birou sau in intalniri, in jurul unei mese cu alti barbati puternici, partenerii sai de afaceri. Ne inchipuiam ca-n contul sau se afla milioane de dolari si ca toate afacerile lui nu pot fi decat reusite. Nu ne-am intrebat niciodata cu ce se ocupa, in ce consta afacerea lui si prin ce metode reuseste sa faca atatia bani, atata profit. Asta era, asadar, omul de afaceri model pentru noi, cel luat din filmele americane cu precadere. Era in viziunea noastra, daca stau sa ma gandesc bine, mai degraba imaginea unui robot decat cea a unui om de afaceri. Ei bine, si de la aceasta imagine au plecat comparatiile noastre cu ceea ce vedeam in Romania. {i bineinteles ca nu ne-a placut nimic din ceea ce am vazut din simplul motiv ca modelul nostru de comparatie nu exista. {i atunci ne-am uitat rand pe rand la „omul de afaceri" ajuns milionar peste noapte doar prin „simpla" devalizare a unor banci. Imaginea lui a fost definita prin kitsch, opulenta, grandomanie, marlanie. A, era sa uit! Cred ca primul „om de afaceri" din Romania a fost proprietarul de butic de la care, cel putin, n-am avut niciodata pretentia ca ar fi ceea ce parea sa fie sau ceea ce a vrut sa fie.

Foarte repede au aparut specii de oameni de afaceri care in spatele banilor afisati cu obstinatie erau, de fapt, camatari, bisnitari sau proxeneti. Tot in perioada postrevolutionara au aparut si oameni care au facut bani din afaceri cinstite, dar s-au ferit sa faca stiut acest lucru, ba chiar s-au ascuns. Singurul lux pe care si l-au permis, tradandu-i, a fost achizitionarea unei masini ARO, asa cum aveau pe vremuri prim-secretarii de partid.

Va dati seama ca dupa acest lung sir de exemple cu „oameni de afaceri" imaginea noastra despre omul de afaceri a fost bulversata, desfiintata! Chiar asa: cum arata omul de afaceri roman si, mai ales, cine este el?

Alte stiri din Editorial

Ultima oră