Un studiu al Uniunii Europene arata ca romanii si bulgarii sunt cei mai saraci, stresati si frustrati cetateni ai Europei.
Uneori am senzatia, citind astfel de sondaje care ne arata cat de urati si de saraci suntem, cat de bolnavi si neputinciosi, ca aratam ca o insecta ciudata si Europa tine cu tot dinadinsul sa ne spuna asta in orice imprejurare, dar cu toate astea nu ne pune intr-un insectar, ci ne baga-n casa ei. Probabil ca trebuie sa luam aminte si sa ne purtam ca atare si, mai ales cand vom fi intrat in Europa, sa n-avem cine stie ce pretentii, ca si-asa e un miracol ca am ajuns acolo si va trebui sa fim vesnic recunoscatori.
Sigur, pana la urma e bine si sluga in casa coanei Europa decat pe afara, dar statutul nostru va depinde intr-o mare masura de noi.
Cum tot de noi o sa depinda si daca, odata intrati in Uniunea Europeana, o sa fim la fel de stresati si frustrati. Intrebarea este daca atunci cand vom fi la fel de saraci, dar vom fi in Europa si asteptarile noastre vor fi inselate, tot ce este posibil atat timp cat vedem integrarea ca pe o binecuvantare - nu cumva o sa fim si mai stresati si mai frustrati?
Tot ce este posibil! Tocmai de aceea cred ca integrarea noastra trebuie privita inainte de orice - moment istoric, binecuvantare, vis implinit, o nebunie s.a.m.d. - ca o sansa.
Sansa de a deveni mai buni in ceea ce facem, mai creativi, mai muncitori, mai pragmatici, mai hotarati, mai europeni in definitiv. Cu alte cuvinte, trebuie sa fim constienti ca pana sa devenim cu adevarat europeni, ai Europei, ca un neamt, ca un francez o sa mai treaca ani buni, pardon, ani grei.
Asadar, trebuie sa fim pregatiti, mai ales in primii ani, sa avem parte de obligatiile unui membru al UE, iar in ceea ce priveste beneficiile, data viitoare. Cand o sa fim mai putin stresati, mai putin frustrati si, bineinteles, mai putin saraci...