Integrarea nu e un joc de cuvinte

20 Feb 2004
Integrarea nu e un joc de cuvinte
Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European a votat in unanimitate "Raportul Emma Nicholson".

Acesta spune, pe fond, ca "finalizarea negocierilor de aderare la sfarsitul anului 2004 si aderarea in 2007 sunt imposibile daca Romania nu implementeaza masuri anticorupt ie la nivel politic, daca nu asigura independenta si functionarea sistemului judiciar, libertatea presei si protect ia copilului". Raportul este, asadar, un avertisment cat se poate de clar la adresa Romaniei chiar daca raportul cu pricina trebuie supus dezbaterii si votului peste o luna in Parlamentul European. Raportul, nimic nou sub soare, va fi interpretat la Bucuresti in fel si chip si va deveni campul de lupta favorit pentru urmatoarea perioada al politicienilor dintre Dambovita si Colentina. Sar de la una la alta, am fost intrerupt brutal de o stire de televiziune care ne anunta ca unul, Guta, a devenit "regele manelelor" si a fost incoronat cu o coroana de aur. Spectacolul e dezagreabil, transmisia in direct aratandu-ne niste cadane prezente intr-un cerc miscator ce-l are in centru pe Guta, acesta avand pusa pe cap coroana din aur, care seamana cu dintii unui ferastrau. Imi cer scuze pentru aceasta intrerupere, dar n-am putut sa ma abtin. Credeti-ma, nici mie nu-mi este foarte usor sa trec de la baroneasa Nicholson la "regele" Guta.

Ceea ce a facut astazi Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European nu este nimic altceva decat asezarea unei oglinzi in fata noastra, care in obraznicia ei nu face altceva decat sa ne arate asa cum suntem. Sigur, in loc de "suspendarea" negocierilor s-a ajuns in raport la formula "reorientarea" strategiei. Cand ma gandesc la cat scandal va fi in jurul acestor cuvinte...

Pana la urma, daca tot ceea ce vom intelege noi din acest raport este schimbarea unui cuvant, inseamna ca ne meritam soarta. Sau, mai bine zis, ca am merita ca soarta sa ne stea intr-un cuvant. Daca avertismentul de ieri nu va fi luat in serios, ca in majoritatea cazurilor in ceea ce ne priveste, o sa ramanem cu cuvintele, iar bulgarii cu integrarea.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră