Deşertul conştiinţelor

02 Dec 1997
Deşertul conştiinţelor
Reprezentanţii societăţii civile care au fost prezenţi, pas cu pas, în întreaga campanie electorală şi cei care l-au propulsat pe preşedintele Constatninescu pe scena politică, au trecut uşor, şi aproape neobservaţi, în cel de-al doilea plan al activităţii politice. Pioni principali pe tabla de şah a politicii de altă dată, parte distinctă a componenţei fostei Opoziţii, ei dau mari dureri de cap actualilor guvernanţi. Este cazul Alianţei Civice, care, prin partizanii săi, a adus, de fiecare dată când gafele majore au parazitat actul guvernării actuale, critici dureroase. Peşedintele Constantinescu i-a denumit cavalereşte, “club al frustraţilor”, calificativ care nu a avut de ce să-i mulţumească pe mulţi dintre membrii Alianeţi Civice.

Lipsa unei culturi civice în politica autohtonă nu are de ce să-i fericească pe politicieni. La rândul ei, lipsa unei veirtabile clase politice româneşti nu aduce nimic bun ţării. Pripeala cu care mulţi lideri politici rostesc frazepe care apoi le ne agă ca nefiind declarate vreodată, dovedeşte că România mai are mult până când se va lăuda cu o adevărată elită de politicieni. Primul bilanţ al actualei guvernări ca şi bilanţurile anterioare, au scos la iveală carenţe de sistem pe care, deşi au fost sesizate la timp prea puţini le-au laut în serios.Este cazul relaţiei Alianţa Civică-Preşedinţie. Deşi mulţi ar fi tentaţi să spună că acele câteva voci din Alianţă, care s-au ridicat împotriva unor acţiuni ale preşedintelui, sunt prea puţine pentru a face valuri, trebuie să ţinem totuşi cont că ea este formaţiunea care l-a propulsat pe dl Emil Constantinescu. Şi nu numai. Este cazul şi premierului Cirobea. Alianţa Civică a fost un început în destinul ulterior al celor doi politicieni.

Hotărârea Alianţei Civice de a rămâne în Convenţia Democrată este actul prin care s-a consfinţit sinuciderea acestei formaţiuni care nu e politică, dar care, prin exemplele de mai sus, se află la putere. Parafarea rămânerii va avea loc imediat ce remanierea Guvernului, nimic altceva decât o rotire a cadrelor, se va întâmpla.

Alianţa Civică putea să devină una dintre forţele societăţii civile. Ocazia a fost ratată şi pentru că membrii ei au gustat din putere. Fructele dulci ale puterii nu au ce căuta în deşertul conştiinţelor.  Bună dimineaţa!

MARIUS TUCĂ

Alte stiri din Editorial

Ultima oră