Reguli stricte pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

23 Sep 2020
Reguli stricte pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva

Tradiționala aglomerație de la moaștele Sfintei Parascheva ar putea să nu se mai producă anul acesta. Pelerinajul de la Iași se va desfășură sub reguli stricte, de respectare a distanțării și a măsurilor de siguranță sanitară, relatează stiri.tvr.ro.

Regulile impuse de pandemie determină o planificare atentă a pelerinajului la moştele Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie.

Deşi astăzi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut loc o şedinţă de organizare care a durat aproape 2 ore, mai sunt de pus la punct ultimele detalii.

Joi până la prânz detaliile organizatorice vor fi comunicate de către reprezentanţii Mitropoliei.

În schimb, reprezentanţii Primăriei au anunţat deja celelalte măsuri ce se vor lua cu ocayia Sărbătorilor Iaşului. Nu va mai fi concertul de sfârşit al sărbătorilor. De asemenea, nu vor fi organizate tradiţionalele festivaluri ale vinului, niciun târg alimentar și nici nu vor mai fi autorizate puncte de vânzare ale obiectelor de cult.

Sărbătorile Iasului vor începe de pe 7 octombrie și vor continua și după 14 octombrie când este sărbătorită Sf. Cuvioasa Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei. În contextul pandemiei, anul acesta vor fi impuse măsuri mult mai stricte pentru protejarea pelerinilor.

Primarul Iasului a mai spus că acest eveniment religios va fi foarte bine controlat de autorități, nu vor fi mai mult de 500 de persoane în nicio incinta şi vor fi stabilite culouare de intrare și ieșire bine delimitate.

Slujba dedicată Sf. Cuvioase Paraschiva de pe 14 octombrie va fi transmisă pe ecranele amplasate în diverse puncte din Iași fără ca miile de credincioşi să se adune pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaște ale altor sfinți a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În acel an, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia.

În anul 2000, credincioșii s-au rugat la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 2001, la Iași a fost adus de la Volos – Grecia, Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaștele Sfântului Ioan Casian, de la Marsilia – Franța.

Un an mai târziu, în 2003, credincioșii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic.

În anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela” din Veria – Grecia. Tot din Veria, însă, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel”, au fost aduse, în 2005, moaștele Sfântului Apostol Pavel.

Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006, s-au aflat și cele ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut închina, în anul 2007, și la părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.

Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre închinare și moaștele acestuia.

2009 a fost anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni. Cu acest prilej, alături de moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate și moaștele Sfântului Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din vecinătate.

În 2010, românii s-au putut închina și la moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.

În 2011, la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse, din Grecia, moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei. Anul trecut pelerinii l-au cinstit pe Sfântul Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, ale cărui moaște au fost aduse de la Mănăstirea Kitaev din Ucraina.

Generalizarea în țara noastră a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire, 14 octombrie.

 


  

Alte stiri din Credinta

Ultima oră