Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane de la Iași. În urmă cu o săptămână, reprezentanții Mitropoliei deciseseră să nu o mai scoată

13 Oct 2020 | scris de A.V.
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane de la Iași. În urmă cu o săptămână, reprezentanții Mitropoliei deciseseră să nu o mai scoată

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă marți seară sau miercuri dimineața în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu.

Miercuri dimineață va avea loc Sfânta Liturghie, slujită de 15 preoți și diaconi, doar din zona Moldovei, un ”sobor restrâns”, iar în fața podiumului vor fi amplasate scaune, la doi metri unul de celălalt, pentru cei care vor să asiste la evenimentul religios.

În urmă cu o săptămână, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au decis ca racla cu sfintele moaște sa nu mai fie scoasa din Catedrală, in contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iași.

Zilele trecute, la Iași s-au adunat câteva sute de persoane s-au adunat și au protestat, nemulţumite de măsura autorităţilor de a le permite doar ieșenilor să participe la pelerinajul Sfintei Parascheva. Oamenii au spus rugăciuni şi au cântat cântece religioase.

”Mâine se va sluji Sfânta Liturghie începând cu ora 09.00 pe podiumul amenajat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt în dreptul Catedralei Mitropolitane din Iași. Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei.

În zona din fața acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcțiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioșii. Din păcate, având în vedere restricția impusă la nivel național, doar cei care au reședința în municipiul Iași vor putea pătrunde în acest spațiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din fața podiumului, vor sta și cei aproximativ 50 de invitați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai unor instituții sau personalități din domenii precum medicina, cultura sau educația. Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba va fi transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul doxologia.ro.

Astăzi, în jurul orei 18.00, va începe împodobirea cu flori a baldachinului din curtea Catedralei Mitropolitane de aceeași familie jertfelnică din București, care îl înfrumusețează în fiecare an. Cel mai probabil în această noapte sau mâine dimineață devreme se va scoate racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și va fi depusă în acest baldachin. În anii anteriori racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte”, a scris Sturzu pe pagina sa de facebook.

Sursa foto: Ziarul de Iași

 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Credinta

Ultima oră