Zgomot puternic, în Iași, ca o EXPLOZIE. Profesor de fizică: ar fi căzut un meteorit

24 Mai 2020 | scris de B. M.D.
Zgomot puternic, în Iași, ca o EXPLOZIE. Profesor de fizică: ar fi căzut un meteorit

Un profesor de Fizică de la Universitatea Al I Cuza din Iași anunță descoperirea unor fragmente posibil provenite de la un meteorit, care ar fi căzut sâmbătă la prânz în județul Iași. Oamenii din mai multe comune din județ spun că au auzit un zgomot foarte puternic.

 

“Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iași! Vedeți imaginea alăturată! Cu un an în urmă deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întimplat din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. Casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare dar pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă "negricioase, una prezintă irizatii argintii, friabile" - după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau și să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Țibănești-Tansa/Voinești. Rog populația să menționeze ora și locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria și alte date de interes științific“, a scris pe Facebook Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea Al I Cuza din Iași.

Mai mulți oameni au comentat la postarea lui, spunând că au auzit un zgomot foarte puternic și toți au indicat aceeași oră, 13.15. Cei care au comentat au menționat locuri diferite din județ unde se aflau când s-a auzit explozia.

Profesorul a revenit cu încă două postări, în care prezintă mai multe imagini:

 

”La ora 19 am plecat din Bacau spre Negresti. 20:30 am recuperat de acolo cele doua corpuri. M-am intors apoi spre Bacau. La ora 22 am intrat in localitatea Zapodia (Traian) si chiar atunci am intrat in direct la Digi24 prin telefon (dupa ce am oprit masina). Cele doua corpuri se afla la mine pentru analize specifice. Ciprian Ifteme mi-a spus ca cele doua corpuri au lovit violent acoperisul, au ricosat apoi intr-un copac aflat in imediata vecinatate, ele regasindu-se apoi, linga casa, pe sol. Dupa zgomotul puternic de la impactul cu acoperisul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal intre cele doua evenimente. Mentionez ca zgomotul l-am putut receptiona de la Bacau. Eram pe cimp, la treaba (spatiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemanator cu cel de anul trecut de pe 9 iulie. Zgomotul s-a resimtit in foarte multe localitati invecinate, pina la Iasi (Cug). Ca sa descifram fenomenul si traiectoria eventualelor corpuri care au intrat in atmosfera, eventuale detalii cinetice, rog populatia sa trimita mai departe informatii aici: locul si momentul de timp, ce a observat. Dupa aparente, pare un corp tip meteorit care s-a descompus in atmosfera si apoi fragmentele s-au raspindit spre localitatea Ipatele (Iasi). In afara de cele doua corpuri, deocamdata nu mai sunt gasite alte fragmente. Doar dupa analize fizico-chimice detalitate am putea sa confirmam originea si caracteristicile corpurilor.”

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră