Luni începe Postul Paştelui, cel mai important dintre cele patru de peste an, fiind numit şi Sfântul şi Marele Post, care îi pregăteşte pe creştin ortodocşi pentru marea sărbătoare a Învierii. În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a spus că „postul este o ofrandă a iubirii omului față de Dumnezeu” și a oferit trei îndemnuri de bază creștinilor care doresc să aducă această ofrandă, scrie basilica.ro.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insistat asupra a trei învățături pentru postul ce urmează:
- Să iertăm – „iertarea greșelilor semenilor noștri ca Dumnezeu să ne ierte greșelile noastre”;
- Cum să postim – „să nu fim triști ca fățarnicii, și să nu ne arătăm oamenilor că postim ungând capul nostru și spălând fața noastră, iar Tatăl din ceruri, care este întru ascuns va vedea jertfa postului nostru și ne va răsplăti”;
- Să ne eliberăm de lăcomia după bunuri materiale – „Nu adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică și unde furii nu le sapă și nu le fură”.
Întrebat cum vede diferența dintre a ține post și a urma o cură de slăbire, părintele Constantin Necula spunea că "în ultima vreme s-a diminuat foarte mult" numărul celor care cred că a posti este același lucru cu a ține o cură de slăbire.
"Am văzut că oamenii au conștientizat că spiritualizarea Postului e mai de preț decât nutrizarea lui. Oricum slăbim de la grijile zilei, însă cu tristețe am constatat că unii tratează de sus Postul. Adică cu superficialitate. (...) Nu trebuie să jignești pe nimeni dacă tu nu vrei să postești. Cum nimeni din cei care postesc nu au voie să-i jignească pe ceilalți", declara părintele Constantin Necula pentru agerpres.ro.
Părintele Necula îi sfătuiește pe cei care cred că "nu contează ce bagi în gură, ci ce scoți din gură, să nu mai compare păcatele și să se abțină de la orice fel de păcat, măcar în Postul Paștelui.
Întrebat dacă e mai rău să înjuri decât să mănânci o friptură în Post, părintele a răspuns că "sunt rele amândouă". "Sunt păcate pe care le facem cu trupul, altele cu sufletul, eu nu le-aș compara. Păcatu-i păcat. A mânca nu e lipsit de sens, cu a crește ca om, ca valoare umană", a spus el.
Părintele Necula a mai spus că a posti înseamnă și a te spovedi și împărtăși, altfel credincioșul care a postit "rămâne trist". A posti și a nu te spovedi și împărtăși e ca și cum "ai dat examenul de sală la șoferi, dar nu ai primit carnetul", a explicat preotul.
Medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe verdețuri în timpul postului. Conțin antioxidanți și ne ajută să nu ne îngrășam, scrie stiri.tvr.ro.
Trei mese pe zi sunt suficiente în post. Nucile și semințele sunt recomandate în perioada în care nu se consumă proteină animală.
Mai atenți trebuie să fie cei care au probleme de sănătate. Chiar preoţii recomandă să fie respectate înainte de toate indicațiile medicului.
Postul Paştelui se încheie pe 28 aprilie, atunci când creștinii ortodocși se vor bucura de sărbătoarea Învierii Domnului.