Se spune că cel mai sensibil „component” al naturii umane este sufletul. Fragil, vulnerabil, imponderabil, ca un abur lin, prelins printre văile munților, este foarte ușor de „frânt”, „amărât”, „rupt”, „sfâșiat”, având deseori nevoie să fie „bandajat”.
Ei bine, cei care se angajează să-l „oblojească” sunt așa-numiții doctori de suflete. Un astfel de specialist, în adevăratul sens al cuvântului, este medicul neuropsihiatru Cristian Andrei.
Cunoscut deja de o mare masă de oameni datorită emisiunilor pe care le-a avut la diverse posturi de televiziune și a cărților scrise, acesta practică în sistem privat psihiatria și este preocupat de problemele de cuplu, dezvoltarea, adaptarea și consilierea relațiilor interumane.
Totodată, este atestat în teorii ale personalității, psihoterapii cognitive, terapia bolilor afective, cercetare psihiatrică, consiliind deja până acum aproximativ 10.000 de persoane.
S-a născut la 4 noiembrie 1961, în Târgoviște, județul Dâmbovița, și-a copilărit la câțiva kilometri de oraș, în Valea Voievozilor, aproape de Mânăstirea Dealu, locul unde se află capul lui Mihai Viteazul.
Și acum îi este risipit sufletul printre pomii fructiferi din livada copilăriei, locul predilect de joacă, unde îl cunoaște fiecare trunchi de copac, fiecare creangă pe care s-a cățărat.
Aici dorește să-și facă o casă și să se întoarcă, în momentul când va constata că și-a încheiat misiunea de „doctor de București”.
Încă din clasa a VII-a știa că va fi medic. Acolo, în livada copilăriei, a încercat pentru prima oară să combine înțelegerea asupra modului cum gândesc oamenii, cu toată cultura acumulată din cărțile din zona renascentistă, din zona umanismului, găsite în bibliotecă.
Fascinat de copilăria lui Leonardo Da Vinci a dorit să-și trăiască sub toate aspectele copilăria, de aceea a început să-l intereseze pediatria, apoi psihiatria copilului și a adolescentului. De aici a pornit totul.
Evident, a urmat Liceul Sanitar și Facultatea de Medicină. Consecvent propriei porniri, a vrut să facă această specialitate încă de când a dat la facultate, și nu și-a liniștit sufletul decât atunci când a reușit să-și facă un nume, să-și contureze propria personalitate. Astfel, este medic specialist neuropsihiatru din 1994.
Bun profesionist, s-a implicat în activitatea de consiliere și terapie în cadrul organizației „Salvați copiii” (între 1996 și 1998), iar în 2004 a fost atestat de Ministerul Sănătății și Familiei ca formator de formatori în domeniul sănătății și bunăstării copilului și familiei, precum și ca formator în cadrul Programului pentru Sănătate în Școala Românească al Ministerului Educației și Cercetării.
Este autorul cărților: „Cine m-a făcut femeie”, „Pernă și ruj”, „Lecții particulare” (în 2 volume), „Culegere de probleme psihice” și al CD-urilor multimedia „Adevăr și provocare” și „Marea păcăleală”. Este și președintele fondator al Institutului de Relații Umane, „o organizație a ideilor și proiectelor care se desfășoară între oameni și în interiorul fiecăruia, pentru a face relațiile mai armonioase și mai eficiente”.
Astăzi, „doctorul de suflete” împlinește 59 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, ani frumoși și de acum înainte, putere de muncă, pentru a-și purta până la capăt menirea de „șef al sectorului suflete”. La mulți ani, domnule doctor Cristian Andrei!