Astăzi este ziua ta - Radu Cosașu

29 Oct 2020 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Radu Cosașu

Cu un umor inteligent dozat, cu un permanent lirism ironic, condeier rafinat, Radu Cosaşu şi-a arătat vocaţia şi talentul de scriitor încă înainte de a împlini 20 de ani, devenind, mai apoi, după anii 60 şi până azi, unul dintre cei mai apreciaţi autori români de nuvele (asta pe lângă misia de ziarist adevărat).

Narate la persoana întâi singular, toate scrierile sale stau sub semnul propriei existenţe, toate “poveştile” fiind, în fapt, experienţe de viaţă. Şi astăzi reflectă viaţa în scris tot la persoana întâi, chiar şi numai de s-ar aşeza (aparent) în postura observatorului obiectiv şi-ar vorbi despre alţii, aşa cum spunea cu ceva timp în urmă: “Toţi oamenii devin pentru mine posturi de televiziune. Toţi oamenii sunt ziare. Toţi oamenii sunt ştiri”. Da, dar pentru ca toţi aceştia să poată fi însufleţiţi, să poată ieşi la rampă, tot scriitorul trebuie să aprindă reflectoarele. Şi Cosaşu o face..

Pe numele său adevărat Oscar Rohrlich, s-a născut la 29 octombrie 1930, în Bacău, într-o familie de evrei, cu bunici care avuseseră un atelier de pălării și tatăl avocat, cu o copilărie și o adolescență marcarte de neajunsurile și ororile războiului, culminând cu perioada (vremelnică) a politicii antisemite din România. De aceea, nici nu e de mirare că urma să devină (tot vremelnic) aspirant la noua politică cu orientare socialistă care îmbrățișa, teoretic măcar, toate etniile conlocuitoare.

Absolvă liceul la București, în 1948, și încă de atunci începe activitatea gazetărească, fiind reporter la Revista elevilor. Urmează un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949) și este recrutat pentru Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953). Ajunge redactor la Scânteia Tineretului (1949), mai apoi lucrează ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (în 1950, din cauza unchiului Marcel, un frate al tatălui său, emigrat în Austria și acuzat că e spion imperialist).

Face armata la „Cavalerie” și scrie la „ziarul de aramă” din Cluj, lăsat la vatră cu gradul de sergent major (1952), reîntors la Scânteia Tineretului (1953) și dat afară din presă în 1956 pentru „teoria adevărului integral”, lansată la unica ediție a Congreului Tinerilor Scriitori (misiunea scriitorilor, zicea Cosașu, ar fi fost să nu ascundă neîmplinirile și greșelile procesului de construcție a socialismului, ci să le dezvăluie).

După mai bine de un deceniu de „șomaj intelectual”, timp în care a locuit pe strada Popa Nan, acasă la ultima rudă neemigrată în Israel, mătușa Sanseverina, a fost reprimit în presă ca redactor la revista Cinema (din 1968 până în 1988). Totodată deține temporar rubrici fixe la revistele România literară, Tribuna, Flacăra, precum și la ziarele Sporul și Informația Bucureștiului, uneori semnând cu pseudonimul Belphegor.

Ca scriitor debutează cu un volum de proză patriotică, în 1952, însă adevărata afirmare se produce o dată cu editarea volumului de proză satirică „Maimuțele personale”, în 1968. De atunci, a scos volume în care a adunat articole și eseuri reportericești, a editat volume care se înscriu într-un ciclu autobiografic de nuvele și câteva piese de teatru, urmând ca în 1993 să fie co-fondator (alături de Andrei Pleșu, Tita Chiper și Zigu Ornea) al revistei săptămânale Dilema, devenită din 2004 Dilema veche.

În prezent, continuă să colaboreze la diverse publicații, între care Dilema veche și Gazeta sporturilor. De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase premii (între care Premiul „Ion Creangă” al Academiei, în 1973, și Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în 1971 și 1981), la 30 martie 2004 fiind distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele României, Ion Iliescu.

Astăzi, reputatul scriitor şi gazetar împlineşte 90 de ani. Să-i urăm numai de bine, multă sănătate, o blândă și senină toamnă argheziană a vieți, bucurii nemăsurate și „să cosească” încă mulți ani de acum încolo, cu verva sa rar întâlnită, pe ogorul germinativ al gazetăriei și literaturii autohtone. La mulți ani, Radu Cosașu!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră