Este greu de crezut că există vreun român care să nu fi ascultat măcar o dată șlagărul Laurei Stoica, piesa sa emblematică, „Un actor grăbit”.
Ce e drept, Laura Stoica, în 1990, participase la Festivalul de la Mamaia și câștigase trofeul cu „Dă, Doamne, cântec!”, dar „Un actor grăbit” a devenit rapid piesa anului 1991, conturând cu adevărat aura și personalitatea solistei.
Ceea ce nu se știe sau se uită repede este faptul că respectivul șlagăr, „Un actor grăbit”, este compoziția lui Bogdan Cristinoiu, fiul compozitorului Ion Cristinoiu (decedat, din păcate, în anul 2001).
Numele lui Bogdan Cristinoiu apare în calitate de compozitor sau ca realizator al aranjamentului muzical pe multe albume, între care amintim: "Un actor grăbit" (1992), "Focul" (1994), "Viaţa e un Cazino" (1997) - compozitor; "Mamaia '90 (1991), "Un actor grăbit (1992), "Guitaromania" (Eugen Mihăescu, 1993), "Prizonier" (Gabriel Cotabiţă, 1993), "Cifre" (Laurenţiu Duţă, 1993), "Focul" (Laura Stoica, 1994), "Dincolo de nori" (Dan Bittman & Friends, 1994), "Şcoala vedetelor" (1996), "Viaţa e un Cazino" (Gabriel Cotabiţă, 1997), "Dă, Doamne, cântec" (Laura Stoica, 2006), "Cântecele noastre, toate..." (2006), "80 de ani de muzică în 80 de ani de radio" (2008), "Laura Stoica" (2008), "Best Of Silvia Dumitrescu" (2010), "Fărâme de tandreţe" (Gabriel Cotabiţă, 2010), "25 de ani de nopţi albastre / Best Of Gabriel Cotabiţă" (2012), "Zi ceva" (Ellie White, 2014).
Născut la 15 aprilie 1969, în București, copilărind într-un mediu artistic, având un tată atât de celebru care compunea, asculta muzica altora, făcea comparații muzicale, vocalize, game la pian, era greu de crezut că tânărul Bogdan ar fi putut sta deoparte de fenomenul muzical care se consuma chiar sub ochii lui, mai ales că „germinarea” pieselor compuse de tată se petrecea în același spațiu locativ.
Mai mult decât atât, fiind sânge din sângele tatălui, scânteie desprinsă din „focul” creativ al lui Ion Cristinoiu, sămânța de talent a încolțit și-n Bogdan.
De fapt, „Un actor grăbit” a fost a doua compoziție a lui Bogdan Cristinoiu. Numai că, după acest fulminant succes, chiar dacă avea propriul studio de înregistrări în București, Bogdan a mai compus doar două-trei piese și cam atât (a compus muzica piesei „Prizonier” a lui Gabriel Cotabiță și-a asigurat aranjamentul muzical pentru celelalte piese de pe album).
Deși avea cert talent de compozitor, preferă să-și caute drumul în viață în America. Drept pentru care studiază și artele vizuale, reușind să combine pasiunile sale pentru sunet și imagine la Hollywood. Evident, de mai mulți ani locuiește în Statele Unite.
Aici, a fost căsătorit cu Bianca Cristinoiu-Jones, fosta noră a Angelei Similea, de care s-a despărțit ulterior. În 2002, asigură coloana sonoră a filmului „Dracula: The Impaler/Vlad Nemuritorul”, o producție românească a casei Artis Film.
Dacă au fost oameni care au trăit pentru o idee, oameni care au luptat pentru o idee, așa au fost și compozitori sau formații care au avut o singură piesă (în fond, tot o idee) cu care au cucerit lumea întreagă, celelalte producții muzicale trecând aproape neobservate.
Așa li s-a întâmplat celor de la George Baker Selection, care au cucerit mapamondul cu melodia „Una Paloma Blanca”, celelalte melodii ale lor fiind foarte șterse. La fel s-a întâmplat chiar celebrei trupe Free, cunoscută aproape exclusiv prin „All Right Now” și la fel formației Survivor rămasă în conștiința iubitorilor de rock cu piesa „Eye of The Tiger”.
Așadar, se întâmplă să compui o piesă, să cucerești o lume peste noapte, și să fie suficient. Oricum, varianta este de preferat față de cea în care compui o sută de piese fără valoare! Bogdan Cristinoiu ne-a dat „Un actor grăbit”. Suficient să ne bucure ani de zile și să-i bucure pe copiii noștri și pe urmașii lor cu această minunată compoziție.
Astăzi este ziua de naștere a lui Bogdan Cristinoiu, zi în care împlineşte 50 de ani.. Să-i mulțumim că ne-a dăruit un șlagăr autentic, o melodie nemuritoare, să-i urăm multă sănătate, bucurii, și, poate în anii care vor veni, să ne mai bucure cu o altă producție muzicală. La mulți ani Bogdan, oriunde te-ai afla!