Cu un destin ce poate fi comparat (într-un fel!) cu cel al lui Roland Reagan, care din actor a ajuns cel de-al patruzecilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, fostul actor român Radu Duda, în urma căsătoriei cu principesa Margareta a României în 1996, a devenit (între 1ianuarie 1999-31 decembrie 2007) Alteţa Sa Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen, urmând ca, din 31 decembrie 2007, să poarte titlul de Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României.
Însă principala sa „calitate” nu este neapărat aceea de a fi soţul principesei Margareta. Chiar dacă, prin naştere, nu-i curge „sânge albastru” prin vene şi nici n-a fost crescut de mic în spiritul sofisticatelor protocoale de casă regală, Radu are însă vocaţie şi preocupări de adevărat prinţ, jucând, de exemplu, un rol important în planificarea şi organizarea vizitelor internaţionale ale Regelui Mihai, în 1997 şi 2002, pentru integrarea României în NATO, cât şi pentru crearea conceptului „Turneul Mileniului” al Majestăţii Sale Regale în România din 2000.
Dar nu numai atât! Radu mai este consilier al MS Regele Mihai I, Patron al Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Membru al Comitetului de Directori ai Asociaţiei „Casa NATO” din Bucureşti, Membru de Onoare al Senatelor Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad şi al Universităţii din Oradea, iar, în septembrie 2002, a fost numit Reprezentant Special al Guvernului României pentru Integrare, Cooperare şi Dezvoltare Durabilă, funcţie pe care a deţinut-o până în septembrie 2008.
S-a născut la 7 iunie 1960, în Iaşi, într-o familie de medici, şi-a fost un copil ca toţi copiii din „epoca Ceauşescu”, adică un copil care a sărit garduri, s-a căţărat în copaci, a jucat fotbal cu băieţii „după blocurile gri”, s-a îndrăgostit şi s-a plimbat prin parcuri ca adolescent, a fost la „ceaiuri” etc. A absolvit Liceul „Costache Negruzzi” din Iaşi în 1979, a dat examen la teatru şi-a fost admis al patrulea la IATC din Bucureşti, facultate pe care o absolvă în anul 1984.
După absolvire este repartizat la Teatrul Municipal din Suceava, a fost apoi transferat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, urmând ca, în anul 1988, să se mute în Bucureşti. Până la mariajul cu principesa Margareta (şi chiar câţiva ani după aceea) ajunsese să aibă o frumoasă carieră artistică în teatru, film şi televiziune, atât în ţară, cât şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, SUA, Israel, etc
Dar cei mai mulţi spectatori români îl ştiu din rolul făcut în piesa „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, când l-a interpretat pe Gigi Stamatescu, ofiţer, iubitul Mizei, ori dintr-un rol în piesa de teatru „Trei surori” de A.P. Cehov. Însă, de la 1 ianuarie 1999, după înnobilarea sa, principele Radu îşi încheie cariera de actor şi se dedică exclusiv activităţilor de reprezentare a familiei Regale şi a României.
Astăzi, Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României, împlineşte 57 de ani. Să-i urăm, româneşte, toate cele bune, multă sănătate, bucurii lângă cei dragi, proiecte împlinite şi să reprezinte cu demnitate şi onoare România la oricare întâlnire, eveniment ori ceremonie. La mulţi ani, Alteţă!