VIDEO. Principesa Margareta, mesaj de Ziua Regalităţii: Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne

10 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
VIDEO. Principesa Margareta, mesaj de Ziua Regalităţii: Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne

"Sărbătorim împreună 150 de ani de când Principele Carol I a depus jurământul de credință față de țară. În același an, Suveranul promulga constituţia care definea țara noastră drept "un singur stat indivizibil, sub denumirea de România". Au fost cei mai grei și cei mai binecuvântați ani din istoria noastră.

Niciodată nu am avut mai multe sacrificii și suferință, dar niciodată nu am avut parte de mai multă dezvoltare și libertate. În acest secol și jumătate, Coroana a dat românilor încredere și mândrie, exemplu și însuflețire, arătând mereu drumul înainte. Influența ei benefică asupra societății s-a adăugat de la o generație la alta. Regii și Reginele au contribuit la crearea României moderne, la construcția societății civile, politicii, economiei, educației și culturii noastre. Ei au servit interesele națiunii cu loialitate, iubire și credință.

Coroana este o parte a identității naționale, iar Regele nostru și țara se găsesc astăzi uniți prin încredere și respect. Cel mai bun fel de a ne arăta iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai este să fim patrioți, să dovedim conștiință civică și să ne respectăm unii pe alții. Familia Regală va fi mereu alături de români și va continua să facă ceea ce a făcut întotdeauna: să pună umărul la construirea unei Românii demne, stabile și prospere. Așa să ne ajute Dumnezeu!", a transmis Principesa Margareta, custodele Coroanei române.

Monarhia în România – 150 de ani

10 mai marchează începutul domniei lui Carol I (1866), proclamarea Independenţei de Stat (1877) şi încoronarea primului rege al ţării (1881).

Ziua Regelui (10 mai) a fost ziua naţională a României între 1867 şi 1947. La data de 10/22 mai 1866 (- 150 de ani), Prinţul Carol (1839-1914) din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat de către Adunarea Constituantă (aleasă la 9/21.IV.1866) domnitor al României sub numele de Carol I; a fost ales prin plebiscitul din 2/14 – 8/20.IV.1866, organizat după detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (11/23.II.1866). La 10.V.1881 (- 135 de ani) Carol I a fost încoronat, devenind primul rege al României; preşedintele Parlamentului i-a înmânat regelui Carol I şi reginei Elisabeta (soţia sa) coroanele realizate din oţelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de independenţă (1877-1878). A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce ţara până la proclamarea Republicii Populare Române, în 1947.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră