Fabuloasa Românie. Traversaţi Retezatul la pas

12 Iul 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. Traversaţi Retezatul la pas

Pe cel care ajunge, vara, la peste 2000 de metri deasupra tuturor, Munții Retezat îl înscăunează vremelnic, cu sceptru de piatră şi coroană de brazi, stăpânul absolut al văilor, lacurilor și râurilor sale.
Traversarea Retezatului: Câmpu lui Neag – Cabana Buta (1580 m) - Șaua Plaiului Mic (1885 m) – Gura Bucurei (1585 m) – Lacul Bucura (2040 m) - Șaua Bucurei – Valea Pietrelor – Gențiana (1670 m) – Cabana Pietrele (1480 m) - Cârnic

Mai întâi, la Câmpu lui Neag se ajunge din Lupeni și Uricani cu microbuzul sau autobuzul. Respirați ușurați! Ce-a fost mai ușor a trecut. De aici vă puteți îndrepta spre Cabana Buta pe un drum forestier, sărind adesea peste trunchiurile de copaci uitați în drum de către simpaticii forestieri. Nu dezarmați! În cele 7 ore cât va fi de mers, aveți tot timpul să rememorați mai toate probele de 100 m garduri ale celor câteva Olimpiade văzute din patru în patru ani, comod, din fotoliu, la televizor.

De la Cabana Buta, sprințari, în 45 min puteți ajunge în Șaua Plaiului Mic. De aici și până la Gura Bucurei mai aveți „un fleac” de 40 min de mers întins. Și dacă tot ați pornit la drum cu un cântec vesel pe buze, pentru a admira lacul Bucura trebuie să mai urcați timp de două ore. Și cu cât va fi cântecul mai vioi, cu atât vă va fi mai ușor să constatați că, până la Cabana Pietrele, vă mai sunt necesare încă 2 ore și jumătate. Iar când ajungeți la refrenul cu “i-o-la-ri-ti” e clar că doar o oră și jumătate vă mai desparte de punctul terminus: Căruie. Pentru asta musai trebuie să urmăriți marcajul cruce roșie până la lacul Bucura, dublat de bandă albastră.

Ca echipament, este bine să aveți bocanci de munte, pulover, canadiană, perelină de ploaie, pantaloni groși. Nu uitați lanterna, busola și harta traseului. Steaua Polară o găsiți mereu în același loc. Mai greu ar fi cu mușchii copacilor ori mușuroaiele de furnici. De întrebat, oricum n-ați avea pe cine. Dacă nu doriți să rămâneți la cabanele întâlnite pe traseu, puteți să vă luați un cort dotat cu sac de dormit și saltea de izopren, ideale pentru camparea într-o zonă înaltă. De dorit este să luați mâncare consistentă, din care să nu lipsească dulciurile și grăsimile, dar care să nu necesite preparare termică, deoarece nu aveți voie să aprindeți focul. 

Respectând regulile muntelui (primordială fiind aceea că acolo unde ați urcat, mai trebuie să și coborâți), acest traseu poate fi parcurs de majoritatea turiștilor bine echipați. Nu plecați la drum pe vreme rea: vânt, ploaie, lapoviță. Acest traseu este indicat să fie parcurs în 4 zile. Nu ocoliți Parcul Național și Rezervația Științifică. Altfel veți rata întâlnirea cu caprele negre și marmotele. Nu faceți provizii de apă. Există din belșug, ba chiar de multe ori veți avea ocazia s-o găsiți și-n proprii bocanci. Numai că, e bună doar pentru spălat.

Sfaturi. Nu dați buzna în Rezervația Științifică. Dacă evitați mormăitul nervos al ursului, coarnele unei capre negre înfuriate, dacă “ratați” să vă umfle râsul, nu veți scăpa de vigilența îngrijitorilor rezervației, care sigur vă vor cere o autorizație emisă de Academia Română, absolut necesară. Atenție cu apa. La toate probele analizate, din cauza poluării, parametrii au depășit limitele admise. Plecând dinspre Cabana Buta puteți alege mai multe zone de campare, la care trebuie să rămână zilnic cineva de pază. Dacă nu, va trebui, fără bucurie, să răspundeți la întrebarea: „Ghici cine vine la cină?”

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră