Cu importanţa vitală ce-o au oazele pentru caravanele pustiului Saharei, la rându-le, Băile Felix sunt adevărate izvoare de sănătate pentru cei suferinzi. O mie de ani oamenii s-au bucurat de ele, căci apele termale de la Băile Felix sunt atestate documentar încă de la începutul mileniului trecut.
Dacă, în reportajul trecut, am stabilit că Felixul are mereu un aer estival, de înnoită sărbătoare şi recreere, comparându-l cu oricare staţiune de pe Litoral, acum trebuie punctat faptul că nimic nu s-ar fi întâmplat aici, dacă natura nu s-ar fi îndurat de aceste locuri, scoţând la lumină din măruntaiele pământului binecuvântatele ape termale.
Dar, în egală măsură, este şi meritul oamenilor de a fi ştiut să profite de acest nepreţuit dar, făcând din Băile Felix o staţiune balneoclimaterică unde să-şi caute de sănătate.
La început, în anii 1214-1215, într-o diplomă a Vaticanului se menţionează apele termale de lângă Cetatea Oradei. Dar primele construcţii care s-au constituit în băi termale datează din anul 1711, atunci realizându-se prima clădire cu etaj care dispunea de camere de cazare, urmând ca în anul 1832 să se ridice Hotelul Europa.
Azi, hotelurile şi pensiunile au luat locul îmbătrânitelor clădiri conferind turiştilor un altfel de confort şi o altă perspectivă de relaxare.
Succesul staţiunii Băile Felix se datorează factorilor naturali de cură, existenţei bazelor şi instalaţiilor de tratament, care s-au dezvoltat şi modernizat de-a lungul anilor, şi a remarcabilelor tratamente complexe recuperatorii aplicate cu bune rezultate pentru îmbinarea factorilor naturali şi fizioterapeutici.
La aceştia se adaugă recunoaşterea valorii tratamentelor medicale datorită conţinutului chimic al izvoarelor de ape termominerale. Totodată, elementele active din apele termominerale cu temperatura între 20 grade Celsius şi 40 grade Celsius dau naştere simultan la nivelul întregului organism la reacţii uşoare, ceea ce face să fie suportate uşor de bolnavi precum şi de persoane în vârstă.
Apele sunt bicarbonate, sulfurate, calcice, sodice, silicoase şi oligometalice. Conţinutul chimic al apelor termale au un efect calmant asupra durerilor articulare şi musculare, precum şi a diferitelor nevralgii, favorizând absorbţia proceselor inflamatorii cronice.
Tratamentul cu nămol este pentru organism un excitant general nespecific şi reprezintă o procedură terapeutică de mare intensitate. Bioclimatul de curăţare este favorabil curei balneare în tot timpul anului, vara, acţionând pozitiv razele ultraviolete ale soarelui.
Tratamentul balnear este indicat în următoarele afecţiuni: reumatism inflamator, degenerativ şi abarticular (poliartrită reumatoidă, spondiloză anchilozantă, stări acute postreumatice, spondiloze, artroze, poliartroze); afecţiuni posttraumatice (anchilozarea posttraumatică a articulaţiilor, stări postoperatorii după intervenţii chirurgicale asupra articulaţiilor, fracturi); afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic (hemipareze, pareze şi paralizii).
Instalaţii şi proceduri de tratament: băi cu apă termală în vană şi bazine, elongaţii vertebrale în apă şi pe masă; hidroterapie; electroterapie; împachetări cu parafină; inhalaţii şi aerosoli; gimnastică medicală de recuperare; laboratoare pentru teste şi explorări funcţionale; tratamente cu Gerovital şi Aslavital; cabinete de cosmetică cu produse Gerovital. Aşadar aveţi toate motivele de sănătate şi recuperare pentru a veni la Felix.