De 1 Decembrie la Istanbul: Iată ce poți vizita în timpul pandemiei

23 Noi 2020 | scris de Istvan Deak
De 1 Decembrie la Istanbul: Iată ce poți vizita în timpul pandemiei Galerie foto (2)

Acest articol are rol pur informativ și nu dorește să încurajeze în niciun fel deplasările neesențiale pe timpul pandemiei COVID-19.

În anii trecuți, Viena a fost destinația preferată de români pentru petrecerea zilei de 1 Decembrie, mai ales că există autostrada care leagă Sibiul de capital Austriei. Anul acesta, Istanbul pare să fie singura destinație accesibilă pentru români: nu există măsuri de carantinare la sosirea în și din Turcia, și nici nu este obligatoriu prezentarea unui test PCR negativ la intrarea în țară.

Trebuie să fiți conștienți și pregătiți că nu veți da masca jos din momentul în care ați ieșit de pe ușa locuinței până închideți ușa camerei de hotel din Istanbul. Și asta în fiecare zi a șederii acolo. Masca este obligatorie peste tot, iar amenzile pot fi usturătoare. O să vă surprindă că turcii poartă mască mai mult decât v-ați aștepta. Luati minimum 2 măști pentru fiecare zi.

Evitați weekendul

Numărul cazurilor Covid-19 este în creștere și în Turcia. Autoritățile au impus noi restricții. “Incepând cu data de 21.11.2020 circulația persoanelor a fost restricționată în weekend (zilele de sâmbătă- duminică), pe tot teritoriul național, cu excepția intervalului orar 10:00-20:00, pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși între orele 10:00 și 13:00, iar persoanele sub 20 de ani (născute începând cu 01.01.2001) între orele 13:00 și 16:00. Nu există derogări de la măsurile impuse pentru turiștii străini“, informează MAE român. Orașul este atât de aglomerat în weekend, încât distanțarea fizică este imposibilă.

Mai mult, din data de 19 noiembrie, autoritățile turce au dispus că restaurantele, cofetăriile, patiseriile și cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 și 20:00, numai pentru a oferi produse și servicii la pachet (takeaway).

Cu mașina

Distanta Bucuresti-Istanbul (650km) poate fi parcursă în 9 ore, în funcție și de traficul la vama din Giugiu/Ruse și cea din Lesovo/Hamzabeli. (Detalii aici ). Istanbul este cu o oră înaintea României, astfel că ziua de sosire, ca și cea de întoarcere sunt nu doar obositoare, ci și compromise din perspectiva vizitării.

Traficul din Istanbul e infernal, traversarea orașului poate dura chiar și 2-3 ore, astfel că indicat ar fi găsirea unui loc de cazare pe linia tramvaiului T1 (sau a metroului M1), pentru a scăpa de grija parcării. Tramvaiul T1 circulă din 5 in 5 minute și parcurge distanța de la Bagcilar la Sultanahmet în 45 de minute. Dacă vă place șofatul și nu vă deranjează că pierdeți 2 zile pe drum, masina este soluția mai economică și mai sigură din perspectiva Covid-19.

Cu avionul

Trei companii aeriene oferă zboruri directe pe ruta București-Istanbul, cu prețuri începând de la 170 de euro (dus-întors). Dacă nu va permiteți să pierdeți 2 zile pe drum și sunteți conștienți că aceasta poate fi ultima deplasare în următoarele luni, atunci avionul este soluția optimă. În doar 70 de minute sunteți la Istanbul. Din cauza pandemiei, shuttle-urile din și spre aeroportul Otopeni operează în regim “riscant” (o mașină colectează toți pasagerii de la toate firmele, la alte ore decât cele stabilite etc), Mergeți cu mașina proprie, parcați în zona aeroportului cu shuttle gratuit la terminal și scăpați de o grijă în plus.

Aeroportul va fi aproape gol, dar efectuați check-inul online și luați doar bagaj de mână, pentru a evita statul la coadă (atât la dus, cât și la întors). Nu vă repeziți să stați la coadă la boarding, nu pleacă avionul fără dumneavoastră. Nu vă ridicați la debarcare înainte să vă vină rândul.

Luați un pix asupra voastră. Va trebui să completați un formular de localizare și nu e indicat să utilizați pixul folosit deja de sute de persoane în acea zi. Pixul îl veți folosi și în ascensoare și în multe alte locuri. La coadă veți sta la controlul de pașapoarte din aeroportul din Istanbul. Maximum 15 minute, dar fără posibilitatea distanțării fizice. Dezinfectați mâinile ori de câte ori aveți ocazia.

Având în vedere că se anunța maxime de 12-14 grade pentru perioada dinainte și imediat după 1 decembrie, puteți opta și pentru o pereche de mănuși.

Cum ajung de la aeroport in centru?

În epoca “plătesc cu cardul”, Turcia rămâne o țară în care te simți mai sigur cu bancnote în buzunar. Nu schimbați mai mult de 10 euro la aeroport, în niciun caz la primele case de schimb care vă ies în cale. (1 leu = 2 lire turcești). Aeroportul din Istanbul (Havalimani) s-a mutat aproape de Marea Neagră și nu este conectat încă de oraș printr-o linie de cale ferată.

Există varianta unui shuttle oferit de hotel la 30-40 de euro (zona Sultanahmet), taxiuri la 25-30 de euro sau autocare ultramoderne ale companiei Hava. Timpul de deplasare este cam la fel. Un bilet costă 30 de lire (15 lei). Cea mai apropiată stație de centru (zona Sultanahmet) este Piața Beyazit (Beyazit Meydan), linia HVIST-12.  Dacă vreți să stați în zona Taksim (Galata), cea mai bună opțiune este linia HVIST-14. Autocarele sunt punctuale la plecarea din aeroport, nu și la întoarcere. Ele circulă la intervale de 35 de minute, iar cursa până la Taksim sau Beyazit poate să dureze și 2 ore, chiar dacă sunt doar 45 de kilometri.  Detalii AICI 

Ajunși în oraș, vă procurați de la chioșc (10 lire) sau direct din automat (6 lire) cardul de transport Istanbulkart, pe care îl puteți încărca cu ce sumă doriți. O deplasare cu tramvaiul, funicular, etc costă 3.50 lire.

Top obiective de văzut și făcut

Istanbul Museum Pass? :În plină pandemie, răspunsul e mai degrabă NU. Costă 325 de lire (170 lei), este valabil 72 de ore și rolul său e de a evita statul la coadă pentru procurararea biletelor la fiecare atracție în parte. Cum orașul s-a golit de turiști, nu sta nimeni mai mult de 5 minute la nicio coadă la obiectivele turistice. Plus, nu e valabil la Palatul Dolmabahce, Turnul Galata și Basilica Cistern, iar Hagia Sophia poate fi vizitată gratuit.

Croazieră pe Bosfor

În zona portului Eminonu, mai ales dacă păreți dezorientați o să încerce diverși “binevoitori” să vă vândă croziere pe Bosfor cu până la 20 de euro. Evitați discuțiile inutile și îmbarcați-vă din același port pe feribotul în direcția Sariyer, care costă doar 4 lire, 8 dus-întors. (adică 4 lei). E punctual. Acesta o să vă ducă aproape pe același traseu, cu o vedere perfectă la atracțiile aflate pe partea stângă. Durează 1.25 (dus), dar circulă DOAR ÎN TIMPUL SĂPTĂMÂNII.

 Palatul Dolmabahce

Este una dintre atracțiile de top ale orașului. Este ÎNCHIS LUNEA, iar programul de marți-duminică este de la ora 9.00 la 16.00, cu ultimul bilet la 15.30. Veți sta la coadă la controlul de securitate, apoi la procurarea tichetului. Un bilet pentru vizitarea grădinilor și a palatului costă 90 de lire (45 lei), la care se adaugă încă 60 de lire (30 lei) dacă doriți să vedeți și Haremul Sultanului. La Palatul Dolmabahce se ajunge cu tramvaiul T1, stația Kabatas. Fotografierea este strict interzisă în palat, în muzeul de ceasuri și în Harem.

Palatul Topkapi

Este închis în fiecare zi de MARȚI, deci și de 1 decembrie. Programul de miercuri-luni este de la ora 9.00 la 16.45, ultimul tichet poate fi procurat la 16.00. Pentru a evita statul la coadă, puteți vizita palatul între 9 și 10, în special în weekend. Costul unui tichet este 100 de lire (50 lei). Fotografierea este permisă în majoritatea încăperilor. Cea mai apropiată stație de tramvai T1 este Gulhane Istasyonu.

Turnul Galata

Dacă aveți puțin noroc și nu e tot orașul învăluit în ceață, atunci Turnul Galata oferă cea mai bună vedere de ansamblu asupra orașului. Este deschis de la 9, iar cozile nu pot fi evitate între orele 11.00-15.00. Un bilet costă 25 de lire (13 lei). Urcarea dinspre Karakoy la Turnul Galatei este anevoiasă din cauza pantei abrubte. Varianta optimă ar fi tramvaiul T1 până la Kabatas, funicularul F1 până la piața Taksim, iar de acolo coborât pe jos spre turn. Sau funicularul F2 de la Karakoy la Beyoglu. În zonă se află și cele mai frumoase străzi din Istanbul: Istiklal, Galip Dede și French Street.

Moscheea Hagia Sofia

Catedrala-muzeu a redevenit moschee, astfel că intrarea este gratuita, dupa efectuarea unui control de securitate. Moscheea este închisă turiștilor cu 30 de minute înainte și după ora de rugăciune. Orele de rugăciune pentru 1 decembrie sunt 6.32, 8.03, 13.00. 15.23, 17.43 și 19.09, plus/minus 1-2 minute în zilele de dinainte și după. Aceeași situație și pentru Moscheea Albastră “Sultan Ahmed”. Cele două se află foarte aproape de stația T1 Sultanahmet

În zonă se află o altă atracție turistică importantă, Basilica Cistern, însă aceasta a fost închisă la data de 19 noiembrie, ca urmare a restricțiilor Covid-19.

Moscheea Suleymani, Piata Beyazit si Marele Bazar

Intrarea în moschee este gratuită și posibilă în afara orelor de rugăciune. La Grand Bazaar există control de securitate și ți se ia temperatura la intrare. Toate cele trei se pot aglomera rapid în weekend. Cea mai apropiată stație de tramvai este T1 Beyazit.

Spice Bazaar

Daca doriți o combinație spectaculoasă de culori, atunci Spice Bazaar (Misir Carsisi) este locația perfectă. Vi se ia temperatura la intrare, la tot pasul sunteți aproape implorați să cumpărați câte ceva, dar asta e ceva obișnuit într-un bazar. Cea mai apropiată stație de tramvai este T1 Eminonu.

Croazieră la Insulele Prințului (Turnul Maiden)

Pentru a evada din aglomerația orașului, o croazieră pe Bosfor este întotdeauna cea mai bună soluție, mai ales că acum lipsesc turiștii. Portul de îmbarcare pentru Insulele Prințului (Adalar -Buyukada, Heybeliada, Burgazada, Kinaliada) este portul Kabatas (capăt de linie al tramvaiului T1) cu oprire și în Kadikoy. Istanbulkart este valabil și pe feribot, prețul unui bilet fiind de 10 lire (5 lei), 20 dus-intors.

Nu este o destinație spectaculoasă, în schimb o oază de liniște și o posibilitate de a face baie în liniște, vara. Curenții sunt foarte puternici pe feribot, astfel că e imposibil să stați în aer liber. Numărul redus de pasageri vă va ajuta să păstrați distanța în spațiu închis. Croaziera durează aproape 2 ore la dus și tot atâta la întors, deci este recomandat doar dacă aveți o zi în plus la dispoziție și vremea o permite. La întoarcere aveți posibilitatea să vă îmbarcați la bordul feribotului spre Beșiktaș, și să legați croaziera de vizitarea Palatului Dolmabahce.

Croazieră la Eyup

Este o bună oportunitate de a vedea turnul Galatei din alt unghi, moscheea Suleymani de pe apă și spectaculoasa clădire a universității din Fener. Portul ideal de îmbarcare este Karakoy (ferbotul pornește din Uskudar), lângă stația T1. Durează 45 de minute și costă 3.50 lire (2 lei). La capătul liniei (teoretic) trebuie să coborâți și să urcați din nou, feribotul staționează 5-10 minute. Dar dacă comandați un ceai la bord, nu o să comenteze nimeni că ați rămas și pentru întoarcere.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră