Din 2009 Institutul Legatum publică anual coeficientul de prosperitate pentru 110 țări de pe mapamond. 98 dintre acestea indică o creștere a prosperității. În 2015, în clasament au fost incluse 142 de țări.
Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul 200 de factori, începând de la unele obiective precum Produsul Intern Brut (PIB) sau rata șomajului până la cele subiective precum perspectivele de viață și sentimentul de siguranță al cetățenilor.
Finanzen100.net prezintă topul țărilor cu cea mai spectaculoasă creștere a prosperității.
10. Turcia
În ciuda războiului, a amenințării Statului Islamic și a criticilor la adresa regimului Erdogan, Turcia a resimțit o creștere economică și a prosperității în ultimii cinci ani. Motivul principal sunt investițiile masive în infrastructură.
9. Macedonia
Țara cu cel mai scăzut nivel de taxe pentru firme din lume și-a revenit considerabil după criza financiară. A reușit să devanseze chiar și Mexicul. Această creștere economică se datorează în primul rând unei economii funcționale și a exporturilor de vin, tutun și fier.
8. China
Este una dintre forțele economice mondiale, dar la nivel de prosperitate țara lasă de dorit, în special în regiunile rurale din afara orașelor Beijing sau Shanghai. China este în revenire din acest punct de vedere, însă ocupă în continuare doar locul 49, după România și Bulgaria.
7. Thailanda
În anii 90’ creșterea economică a Thailandei era printre cele mai spectaculoase din lume. Ritmul a încetinit în ultimii ani, iar în plan economic, Thailanda rămâne pe locul 15. Mult mai slabe sunt datele din zona libertății personale, mai ales după puciul militar din 2014.
6. Ecuador
Față de 2009, Ecuadorul a urcat 11 locuri în clasament. Locul 66 îl plasează acum lângă Serbia și Africa de Sud. În ultimii ani au existat îmbunătățiri majore în ceea ce privește stabilitatea politică și combaterea corupției.
5. Sri Lanka
Creșterea de 11 locuri în clasament poate fi pusă mai degrabă pe seama unei creșteri economice, fiindcă rata infracționalității din Sri Lanka rămâne una dintre cele mai mari din lume.
4. Uzbekistan
Într-o țară cu deficit de democrație și un președinte autocrat, locul 117 în lume la categoria stabilitate politică și corupție, e greu de vorbit despre prosperitate. Totuși, față de situația din 2009, s-au îmbunătățit considerabil sistemele sociale, iar țara a urcat 11 locuri în clasament.
3. Rwanda
După genocidul din 1994 care a provocat moartea a peste 800.000 de oameni, țara încă nu e stabilă din punct de vedere politic, iar oamenii trăiesc într-o sărăcie lucie. Dar Rwanda face eforturi să își revină, așa se explică ascesiunea de 19 locuri în clasament.
2. Arabia-Saudită
Este greu de crezut, dar puterea petrolieră este doar pe locul 39 când vine vorba de prosperitate. Petrodolarii sunt în mâinile unui grup restrâns de bogați, în timp ce populația de rând este săracă. La asta se adaugă și discriminarea puternică a femeilor. Arabia Saudită și-a îmbunătățit cu 17 locuri poziția din clasament și a egalat Lituania. Factorii care au influențat această creștere sunt sistemul de educație, libertatea personală și toleranța față de imigranți și minorități.
1. Indonezia
E doar o chestiune de timp până ce al patrulea cel mai mare stat din lume își va transforma potențialul în prosperitate. Față de 2009, Indonezia a urcat 21 de locuri în clasament, dar ocupă doar locul 64, la egalitate cu Ucraina. Economia se îmbunătățește, dar sistemele sociale sunt încă în aer. Țara prosperă din exportul de aur și cupru, dar și din turism. Doar în insula Bali vin anual peste patru milioane de turiști.
Citeşte şi: Top 10 țări din lume cu deficit de prosperitate: patru surprize din Uniunea Europeană