Aceasta decizie este justificata de preturile mici ale energiei pe bursa si de faptul ca Nuclearelectrica nu poate produce mai multa energie decat capacitatea instalata a celor doua reactoare functionale de la centrala din Cernavoda.
„Nuclearelectrica este in prezent in faza de analiza complexa a utilizarii licentei de furnizare. Cum in prezent singura posibilitate de crestere a profitabilitatii companiei provine din activitatea de exploatare, implicit din vanzarea productiei integral pe OPCOM, conform legislatiei, SNN cauta alternative de crestere”, a trasmis compania la solicitarea wall-street.ro.
Producatorul de energie are in functiune doua reactoare nucleare, fiecare cu o capacitate instalata de 700 MW, care ii asigura o productie neta de electricitate de 10,7 TWh in 2014.
Reprezentantii companiei arata ca analizeaza varianta furnizarii de energie electrica inclusiv la export. Legislatia actuala interzice producatorilor de energie sa isi vanda electricitatea direct la export, aceasta operatiune putandu-se derula doar prin intermediari. De asemenea, toata energia produsa trebuie vanduta prin bursa de energie, nu prin contracte bilaterale.
„Licenta de furnizare, spre deosebire de cea de producator, ofera libertatea utilizarii acesteia dincolo de piata interna. Vrem sa vedem cum putem folosi aceasta licenta si sa ne folosim de toate avantajele posibile daca concluziile analizelor noastre releva astfel de avantaje”, spun reprezentantii companiei.
Nuclearelectrica, sensibila la preturi mari
La sfarsitul anului trecut, Nuclearelectrica a ramas fara furnizorul de pulbere de dioxid de uraniu, respectiv Compana Nationala a Uraniului (CNU), astfel ca a apelat la alta companie, Cameco din Canada.
Contractul cu CNU a fost semnat in 2014. Pretul la care Nuclearelectrica achizitiona pulberea sinterizabila de dioxid de uraniu era stabilit, pentru o perioada de 36 de luni, la 475 lei pe kilogram. Conform contractului, pretul putea fi ajustat cel mult o data la 12 luni, prin negociere, in „situatii justificate”.
Potrivit Nuclearelectrica, in decembrie anul trecut CNU nu si-a mai indeplinit obligatiile contractuale si a cerut un pret mult mai mare decat pretul pietei. CNU a oprit si livrarea de pulbere de dioxid de uraniu. CNU este singurul producator de pulbere de dioxid de uraniu de pe teritoriul Uniunii Europene, care asigura materia prima pentru fabricarea combustibilului nuclear de tip CANDU.
Nuclearelectrica precizeaza ca acordul cu CNU a fost reziliat de drept pentru neindeplinirea obligatiei de livrare de catre CNU nici la termenul stabilit in contract, nici la termenul de remediere acordat de producatorul de electricitate. Aceasta situatie a pus Nuclearelectrica in imposibilitatea legala si financiara de a continua contractul cu CNU, arata compania.
Alternativa canadiana, mai ieftina decat cea romaneasca
In prezent, Nuclearelectrica, societate controlata de Ministerul Energiei, are asigurat necesarul de dioxid de uraniu pentru functionarea in conditii normale, si asta pentru ca a apelat la un alt furnizor, Cameco din Canada.
„Tocmai pentru a gestiona corespunzator astfel de situatii, Nuclearelectrica a calificat inca din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabila de UO2, Cameco Inc Canada”, precizeaza compania. Cameco este unul dintre cei mai mari producatori de uraniu din lume, asigurand prin minele sale din Canada, USA si Kazahstan aproape 18% din cerere.
Lovindu-se de refuzul CNU a de livra dioxidul de uraniu aferent lunii decembrie a anului trecut, Nuclearelectrica a organizat o licitatie, la care au participat CNU si Cameco. Castigatorul a fost Cameco, firma canadiana oferind un pret „cu mult” sub cel cerut de CNU.
„Nuclearelectrica (...) nu poate accepta o majorare de pret substantiala, cu mult peste pretul pietei, care sa impacteze negativ si chiar incontrolabil activitatea companiei”, potrivit companiei de stat.