Fondul Proprietatea a fost listat azi pe Bursa din Londa în segmentul Specialist Fund Market prin intermediul certificatelor de depozit globale (global depository receipts – „GDRs”). Certificatele se tranzacţionează cu simbolul “FP” iar preţul pentru un certificat a fost de 11,45 dolari, respectiv 46,27 lei pe certificat. În condiţiile în care un GDR însumează 50 de acţiuni FP, preţul pe acţiune este de 0,9255 lei.
“Fondul are potenţialul să devină unul dintre cele mai vizibile şi atractive fonduri închise listate la Londra, datorită mărimii sale, a portofoliului şi a discount-ului faţă de VAN. Mai mult, suntem convinşi că listarea secundară a Fondului pe LSE va creşte vizibilitatea pieţei de capital din România pe scena internaţională, va facilita accesul unei baze mai variate de investitori străini în ţară şi va acţiona ca un catalizator pentru descoperirea numeroaselor oportunităţi de investiţii din România. Am observat un interes imens pentru companiile româneşti în cadrul numeroaselor roadshow-uri organizate pentru a creşte nivelul de vizibilitate a Fondului în străinătate şi suntem siguri că listarea Fondului pe LSE va spori apetitul investitorilor pentru acţiunile româneşti.”, a declarat Dr. Mark Mobius, Preşedinte Executiv, Templeton Emerging Markets Group, administratorul FP.
Fondul Proprietatea deţine un portofoliu de valori mobiliare cu active de peste 2,9 miliarde de euro şi este listat pe Bursa de Valori Bucureşti din ianuarie 2011. Pe Bursa de Valori Bucureşti, titlurile FP se tranzacţionau azi dimineaţa la un preţ de 0,915 lei pe unitate.
Fondul a fost creat în 2005 pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist. În urma unei licitaţii internaţionale, Franklin Templeton Investment Management Limited a fost numit în luna septembrie 2010 administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului Proprietatea. Fondul investeşte în prezent în cele mai mari companii listate din România, precum OMV Petrom, Romgaz, precum şi în active nelistate deţinute de stat în infrastructură, precum Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa. De asemenea, Fondul deţine acţiuni la Hidroelectrica dar la Salrom, compania de minerit a sării din România.