România, pe locul 61 din 178 în clasamentul celor mai libere economii din lume

01 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
România, pe locul 61 din 178 în clasamentul celor mai libere economii din lume


România se clasează pe locul 29 din cele 43 de state din regiunea Europei, scorul său fiind mai mic decât media regională (66,9 puncte) dar mai mare decât media globală (60,7 puncte), conform Index of Economic Freedom pe 2016.
Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor,comerțului, libertate fiscală, libertate față de intervenția guvernului, libertate monetară, a investițiilor, financiară, a pieței muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absența corupției.

Și în acest an, Hong Kong se situează pe prima poziție, cu un scor de 88,6 puncte, în scădere cu un punct față de anul trecut. Urmează în ordine, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Australia, Canada, Chile, Irlanda, Estonia și Marea Britanie.


La coada clasamentului se situează Coreea de Nord, care ocupă locul 178, cu un scor de 2,3 puncte, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudan, Siria și Libia nu au primit niciun calificativ.


Potrivit Heritage Foundation, scorul României s-a îmbunătățit la capitolele libertatea comerțului și libertate monetară, pe fondul progreselor realizate, însă există îngrijorări când vine vorba despre statul de drept și libertatea muncii.


''România are probleme în a îndeplini solicitările Uniunii Europene în domeniul anticorupției, din cauza rezistenței venite de la o mare parte a clasei politice. Tribunalele au resurse insuficiente și sunt afectate de corupție cronică și influență din partea mediului politic'', se arată în raportul Heritage Foundation.
România se clasează în top în fața unor state precum Portugalia (locul 64), Franța (75) sau Italia (86), dar este depășită de țări precum Bulgaria, care se situează pe poziția 60, Albania (59), Ungaria (58), Slovacia (56) și Polonia (39).

Fundația a avut o influență preponderentă pe lângă președinția lui Ronald Reagan între 1980 și 1988 și continuă să exercite un rol important în conceperea politicilor publice americane, fiind considerată unul dintre cele mai puternice think-tank-uri din Statele Unite.

Alte stiri din Business

Ultima oră