Informaţia difuzată de unele site-uri de ştiri este VECHE de un an, după cum precizează DIICOT. Este vorba despre o acţiune care s-a soldat cu trimiterea în judecată, prin rechizitoriul din 3 iulie 2015, a unor inculpaţi, deci aceştia nu ar fi putut ataca acum reţeaua informatică a CEC Bank, aşa cum se afirma în ştire. Cineva doar speculează emoţia care s-ar putea crea în rândul clienţilor băncii.
Prin urmare, DIICOT precizează că bazele de date ale CEC Bank nu au fost afectate.
La 9 mai, inculpaţii au fost condamnaţi, în primă instanţă, la pedepse de 11 ani de închisoare cu executare, 9 ani de închisoare cu executare şi respectiv un an şi trei luni de închisoare cu suspendare.
“Bazele de date cu clienți şi financiare ale CEC BANK nu au fost afectate si cu atât mai puțin compromise prin activitatea infracțională a persoanelor, care, de altfel, fuseseră trimise în judecată prin rechizitoriul din data de 03.07.2015. La momentul respectiv, în urma unei știri prezentate în aceiași termeni, pentru a evita emoțiile ce puteau fi create în rândul clienților CEC BANK ca urmare a prezentării eronate a modului de săvârșire a infracțiunii, DIICOT comunicase în ce a constat activitatea infracțională si măsurile legale luate pentru tragerea la răspundere penală a inculpaților”, se arată într-un comunicat official al DIICOT.
„Considerăm că retransmiterea cu caracter de noutate a unei informaţii care are o vechime mai mare de un an poate fi de natură de a induce confuzie în rândul opiniei publice, motiv pentru care solicităm canalelor media să rectifice știrea astfel apărută și să informeze corect publicul cu privire la cauza menționată, pentru a împiedica o eventuală interpretare eronată a evenimentelor”, se arată în încheierea comunicatului. Cine are interes să atace CEC Bank?