Câştigă bani din pasiune. Ce domenii sunt cele mai profitabile pentru a-ţi transforma hobby-ul în afacere

28 Apr 2015
Câştigă bani din pasiune. Ce domenii sunt cele mai profitabile pentru a-ţi transforma hobby-ul în afacere
Trei din patru români care au un hobby pot să obțină venituri suplimentare de pe urma pasiunii lor, iar patru din zece români spun că vor să facă bani de pe urma hobby-ului sau a unei de idei de afaceri în viitor, arată rezultatele unui studiu realizat de Visa Europe pe nouă pieţe europene.

Românii care își valorifică deja pasiunile obțin în medie venituri suplimentare de peste 5.000 de lei pe an. Persoanele cu vârste între 25 şi 34 de ani au cel mai mare venit anual (6.356 lei), iar din punct de vedere geografic cele mai mari câștiguri medii anuale sunt realizate în București și Ilfov (peste 10.200 lei). Cele mai profitabile hobby-uri sunt în domeniul construcţiilor, renovărilor şi decoraţiunilor interioare (5.887 lei), urmate de cele în design (5.834 lei), fotografie (5.778 lei), domeniul culinar (5.509 lei) şi îngrijirea copiilor (5.487 lei).

Ce poate frâna dezvoltarea afacerii
Birocrația este principala îngrijorare a românilor care au o afacere dintr-un hobby sau vor să-şi deschidă o afacere în timp ce restul europenilor se tem cel mai mult de lipsa comenzilor. Astfel, lipsa comenzilor şi vânzările insuficiente sunt principalele motive de îngrijorare pentru 38% dintre europenii care pot să-şi deschidă o afacere din pasiunile lor. Alte motive de îngrijorare invocate de către respondenții la sondajul Visa Europe sunt obţinerea finanţării (28%), precum şi munca administrativă şi volumul mare de acte (26%).

„Patru din zece români care ar putea să-şi deschidă o afacere dintr-un hobby sunt îngrijoraţi de birocraţia excesivă legată de administrarea firmei. În alte ţări din Europa, oamenilor le este teamă mai mult de posibilitatea de a nu primi comenzi suficiente. Îngrijorările privind gestionarea cheltuielilor sunt comune pentru majoritatea IMM-urilor din România. La fel cum canalele de social media au ajuns să aibă un rol decisiv în promovarea eficientă a micilor afaceri, inovațiile și noile tehnologii din domeniul plăților ar putea ușura semnificativ partea administrativă a firmelor și ar susține îmbunătățirea calității serviciilor pentru clienți. De exemplu, cardurile business sau smartphone-urile transformate în POS-uri mobile simplifică mult activitatea contabilă a oricărei firme şi contribuie la creşterea vânzărilor prin punerea la dispoziția clienților a unor servicii sigure și ușor de utilizat”, a declarat Cătălin Creţu, Director Regional pentru România, Croaţia şi Slovenia, Visa Europe.

Surse de finanţare, canale de promovare
Peste jumătate dintre românii care își doresc să câștige bani din pasiunile lor afirmă că își vor utiliza economiile personale pentru a-și deschide o afacere, aproape un sfert (23%) vor să apeleze la familie și prieteni, iar 15% dintre respondenți intenţionează să aplice pentru o subvenție dedicată afacerilor mici. În condiţiile în care conceptul de crowdfunding (multifinanţarea) este relativ nou pe piața locală, doar 11% dintre românii care doresc să deschidă o afacere pe baza pasiunilor lor plănuiesc să recurgă la această modalitate de finanţare alternativă.

Motivațiile românilor care își doresc să își deschidă o afacere din propria pasiune sunt în principal aceleași ca în cazul persoanelor care au făcut deja acest lucru: pasiunea (65%), flexibilitatea propriului business (46%), dorința de a fi propriul şef (44%) și de a avea o activitate diferită față cea de la locul de muncă (33%).

Din punct de vedere al promovării, rețelele sociale Facebook și Twitter sunt mai populare decât metodele tradiționale, precum crearea unui website al companiei. Astfel, două treimi dintre românii care își doresc să facă bani din propria pasiune spun că utilizează cele două rețele sociale pentru promovarea afacerii lor. Recomandările directe sunt considerate importante de aproximativ 60% dintre românii care vor să-și deschidă o afacere pe baza pasiunii lor. 




Alte stiri din Business

Ultima oră