O casă de licitaţie din Capitală pune în vânzare pentru prima dată cele mai vechi şi valoroase timbre româneşti, anunţă TVR.
Vedeta licitaţiei este un cap de bour emis în 1858, care a făcut parte din primul lot de timbre tipărite în Ţările Române. Cu 18 ani înainte fusese emis primul timbru din lume, în Marea Britanie. În urmă cu 157 de ani, când a fost emis capul de bour, putea fi cumpărat cu 27 de parale, echivalentul a 54 de bani. Preţul lui de pornire într-o licitaţie este acum de 10 mii de euro, dar la marile case de licitaţii din lume poate ajunge şi la 100 de mii de euro, ca orice alt obiect de artă.
Prima marcă poştală din ţara noastră, "capul de bour", a fost tipărită în 6.000 de exemplare, la 15 iulie 1858. Peste 3.000 au fost puse în circulaţie iniţial. Au fost retrase apoi, după lansarea unor timbre cu o valoare mai mare.
Emiterea acestui timbru a fost o ofensă pentru Imperiul Otoman, care nu permitea niciun fel de autonomie instituţională sau economică.
Timbrul reproducea într-un cerc capul de bour, semnul heraldic de pe stema Principatului Moldovei. În marile colecţii filatelice mai există în jur de 700 de capete de bour, dintre care 170 de exemplare de 27 de parale, cea mai valoroasă variantă.
Cea mai scumpă piesă filatelică românească este ziarul Zimbrulu-Vulturulu, francat cu nu mai puţin de 8 mărci de 5 parale din a doua emisiune cap de bour. Publicaţia a fost vândută acum 5 ani, la o licitaţie în Elveţia, cu un milion de dolari.