Inexplicabil: Creierul a mai funcționat încă zece minute după oprirea inimii!

11 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Inexplicabil: Creierul a mai funcționat încă zece minute după oprirea inimii!

Cercetătorii canadieni au înregistrat în cazul unei persoane o activitate cerebrală inexplicabilă de peste zece minute, după oprirea inimii, relatează Le Figaro. 

Se consideră că activitatea creierului se oprește în circa două minute de la momentul în care inima încetează să mai bată.

Cercetătorii canadieni de la University of Western Ontario, interesați să studieze ceea ce se petrece în momentul decesului a patru pacienți care și-au dat acordul pentru aceasta, au avut o mare surpriză. Concluziile acestora sunt prezentate în Canadian Journal of Neurological Sciences. 

În cazul unuia dintre decedați, un bărbat în vârstă de 67 de ani, cercetătorii au observat semne electrice persistente la electroencefalogramă (EFG) timp de 10 minute și 38 de secunde, după ce inima a încetat să mai bată!  Este un aspect cu atât mai ciudat cu cât la ceilalți trei situația a fost exact inversă: creierul a cedat înainte de oprirea inimii. 

Alt studiu

În urmă cu șase ani, cercetătorii olandezi au decapitat șobolani pentru a verifica anecdotele potrivit cărora, în timpul Revoluției franceze, după tăierea capului, în unele cazuri, ochii continuau să clipească și buzele să se miște. Cercetătorii olandezi au observat la acele rozătoare o activitate electrică a creierului până la un minut după decapitare. Totuși, este vorba de o moarte brutală și nu de una naturală.

Autorii studiului canadian susțin că această activitate poate fi un artefact, adică un semnal fals... Dar și așa ei nu sunt în situația de a-i putea explica originea. 

 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră