Din ciudățeniile COVID-19. Pacienții care au și alte patologii dezvoltă mai mulți anticorpi

06 Dec 2021 | scris de A.V.
Din ciudățeniile COVID-19. Pacienții care au și alte patologii dezvoltă mai mulți anticorpi

Poate că ar trebui să repetăm întrebarea aia care echivalează cu o palmă peste cap: ”E doar o gripă, nu?”. Când vine vorba despre COVID-19, mai bine ne abținem. Căci nu contenește a ne umple de surprize.

Acum este vorba despre o altă ciudățenie a bolii, constatată la mai multe cazuri, suficient pentru a fi publicat un studiu pe această temă. Ei bine, pacienți cu alte patologii, precum problemele respiratorii, digestive sau cardiace au generat mai mulți anticorpi la trecerea prin COVID-19. Asta, potrivit unui studiu publicat de Universitatea de Medicină din orașul austriac Graz.

Studiul a analizat nivelul de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare, potrivit onespecimen.org.

Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că aceia care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).

Sursa foto: PIRO4D / Pixabay

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră