PROTEST URIAȘ la Belgrad, miercuri seara, după violențele din ajun

08 Iul 2020 | scris de Istvan Deak
PROTEST URIAȘ la Belgrad, miercuri seara, după violențele din ajun

Un protest uriaș și incidente între manifestanți și forțele de ordine sunt în desfășurare la Belgrad, miercuri seară. Președintele țării, Aleksandar Vucic, acuză extremiștii, infractorii și servicii secrete străine pe care nu le-a prezat, de implicare în aceste proteste.

Un grup de manifestanți a încercat să pătrundă în clădirea Parlamentului. Este a doua noapte de proteste, după cele de marți, când zeci de manifestanți și polițiști au fost răniți în urma violențelor declanșate după anunţul privind reinstituirea unor restricţii antiepidemice.

 

''Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale'', a spus preşedintele Vucic într-un mesaj către naţiune. El a acuzat de asemenea organizaţii de extremă dreapta şi unii ''ofiţeri de informaţii'' regionali, pe care nu i-a precizat, că pun la cale revolte pentru ''a submina poziţia Serbiei''.

Ciocnirile de marţi seară între protestatari şi forţele de ordine au avut loc la câteva ore după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat noi interdicţii de circulaţie în weekend în urma creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19. În urma violenţelor au fost răniţi 43 de poliţişti şi 17 protestatari, alţi 23 de protestatari fiind arestaţi.

Miercuri, Vucic a anunţat că a recomandat guvernului şi autorităţilor sanitare să nu instituie totuşi aceste interdicţii. Dar guvernul va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare.

Partidele sârbe de opoziţie şi activiştii au anunţat noi proteste la Belgrad pentru miercuri seară.

Criticii lui Vucic afirmă că recenta accelerare a epidemiei este rezultatul deciziei acestuia ca, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, să fie permise meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume.

Dar, potrivit guvernului, recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.

Ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, Serbia a înregistrat miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19, al căror total ajunge la 17.076, dintre care 341 de decese. Autorităţile sanitare afirmă că spitalele sunt saturate şi personalul medical este epuizat.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră