Începe Cupa Mondială de Fotbal 2018

14 Iun 2018
Începe Cupa Mondială de Fotbal 2018

Iată că a sosit şi mult-aşteptata zi în care se dă startul celei de-a 21-a Ediţii a Cupei Mondiale de Fotbal! Anul acesta ea va fi găzduită de Rusia, timp de o lună, până la 15 iulie.

Implicate în această competiţie mondială vor fi 11 oraşe şi 12 stadioane.

Competiţia va fi deschisă joi, la ora 18,00, de meciul dintre echipa gazdă, Rusia, şi Arabia Saudită, în cadrul Grupei A, pe stadionul Lujniki din Moscova.

Pop starul britanic Robbie Williams va cânta la ceremonia de deschidere a Cupei  Mondiale de fotbal 2018 pe stadionul Lujniki din Moscova, scrie The Guardian.

Totodată, la ceremonie a mai fost invitată şi soprana rusă Aida Garifullina. Lor li se va alătura Ronaldo, câştigător de două ori al Cupei Mondiale cu Brazilia, în cadrul unui show care va avea loc joi, cu doar 30 de minute înainte de începerea primului meci dintre Rusia şi Arabia Saudită.

La turneul final vor evolua 32 de echipe, fiind prima Cupă Mondială care are loc în Europa de Est.

În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 208 ţări, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal, Tunisia, Costa Rica, Mexic, Panama, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania (campioana en titre), Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Elveţia şi Rusia (ţară gazdă). Sunt două ţări care debutează la un turneu final: Islanda şi Panama, precizează site-ul FIFA.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale se va utiliza sistemul de asistenţă video în arbitraj (VAR), care poate fi utilizat doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni în urma căreia poate fi dictat un penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.

Mascota Cupei Mondiale 2018 este un lup numit Zabivaka, ales de peste un milion de internauţi, informează AFP. Lupul Zabivaka a obţinut 53% dintre sufragii, celelalte două mascote propuse fiind un tigru şi o pisică.

Trofeul care va fi atribuit câştigătoarei Cupei Mondiale de fotbal 2018 a fost introdus de FIFA începând cu turneul final din 1974, după ce trofeul anterior, Cupa Jules Rimet, a rămas definitiv în posesia Braziliei, la finalul ediţiei din 1970, în care Selecao a devenit campioană a lumii pentru a treia oară în istoria sa.

Înaintea Mondialului din 1974, FIFA a organizat un concurs pentru realizarea unui nou trofeu, primind 53 de lucrări din partea unor artişti din şapte ţări. În final, a fost selectată lucrarea artistului italian Silvio Gazzaniga.

Actualul trofeu, reprezentând două forme umane care susţin globul pământesc, are 36,5 cm înălţime şi cântăreşte 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezintă aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm şi conţine doua straturi din malachit, lucrarea fiind realizată de manufacturierul italian Bertoni.

Turneul final din Rusia a avut deja parte din prima bombă, selecţionerul Spaniei, Julen Lopetegui, fiind demis (şi înlocuit cu Fernando Hierro) de federaţia naţională după ce a semnat pentru Real Madrid. 

Alte stiri din Sport

Ultima oră