Susținerea dezvoltării restaurantelor pedagogice în liceele profesionale de specialitate din România, precum și a claselor de învățământ dual, pentru a răspunde mai bine nevoilor din ce în ce mai mari ale companiilor din domeniul turismului, reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Ambasadei Franței, potrivit domnului Jean-Philippe Bichaud, expert tehnic internațional în domeniul învățământului profesional, pe lângă Ministerul Educației Naționale.
În acest context, și în pregătirea celei de-a patra ediții a operațiunii „Goût de France/Good France”, care va reuni peste 3.000 de restaurante din 150 de țări, pentru a celebra gastronomia franceză, Ambasada Franței a făcut apel la elevi de la Colegiul Economic Viilor din București pentru a-l asista pe maestrul bucătar al Ambasadei în pregătirea dineului de pe 21 martie.
„Operațiunea «Goût de France/Good France» este o ocazie extraordinară de a le face cunoscută elevilor din România gastronomia franceză. Dincolo de aspectele legate de prepararea anumitor rețete, ei au ocazia să înțeleagă mai bine care sunt acele calități care transformă un bucătar într-un mare chef”, a mai spus Jean-Philippe Bichaud.
Solicitată, în 2015, de partenerii săi români pentru a colabora în domeniul reformei învățământului profesional în toate domeniile, Ambasada Franței în România, a dorit să susțină această reformă bazându-se pe proiecte din sectoare cheie. Sectorul gastronomic și cel al turismului, unde expertiza franceză nu mai trebuie demonstrată, au fost printre primele luate în considerare și s-a dezvoltat un program de cooperare.
În cadrul acestui program, Ambasada Franței a susținut punerea în contact a personalului din liceele de specialitate românești și franceze, organizând, în aprilie 2017, o primă vizită de studiu în Franța la care au luat parte 18 șefi de instituții din România, reprezentanți ai companiilor și Ministerul Educației.
De asemenea, pentru a consolida colaborarea eficientă cu Franța, Ambasada Franței a impulsionat și susținut crearea unei asociații românești a liceelor din domeniul turismului, care astăzi include 18 instituții de referință.
Pe de altă parte, în cursul acestui an va fi organizat un prim proiect de mobilitate a elevilor. Peste 100 de tineri francezi și români vor efectua, în restaurante, stagii practice de două săptămâni, precum și o săptămână de formare.
Totodată, Ambasada Franței a susținut și actualizarea curriculei pentru școlile profesionale de bucătari, prin implicarea domnului Patrick Pettenuzzo, bucătar francez care trăiește în România Domnul Pettenuzzo a participat la comisiile însărcinate de realizarea curriculei organizate de Ministerul Educației Naționale la începutul anului 2017.
Despre Goût de France/Good France”
Șapte restaurante din România : L'Atelier din București (chef Samuel Le Torriellec), Gargantua d’Oro din București (chef Lucian Horotan), Le Bistrot Français din București (chef Sorin Miftode ), Naan Food & Drink Studio din București (chef Ionel Chituleasa), Golden Tulip din București ( chef Nicușor Răducanu), Sabres din Timișoara (chef Iuliu Ciornei) și Caruso din Timișoara (chef Mio Resnade) au fost selectate pentru a participa în acest an la celebra operațiune „Goût de France/Good France”, pe 21 martie, organizată la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și a Ministerului francez pentru Europa și Afaceri externe.
Cele șapte restaurante din România vor oferi clienților, pe 21 martie, în cadrul unui eveniment care se inspiră din „Dineurile lui Epicur”, o tradiție gastronomică care a luat naștere în 1912, meniuri care au vocația de a onora gastronomia franceză de cea mai înaltă clasă și de a pune în valoare stilul de viață francez.
A patra ediție a operațiunii Gout de France/Good France, devenită o tradiție în fiecare primăvară, va reuni peste 3.000 de restaurante din 150 de țări, pentru a celebra toate acele calități care fac gastronomia franceză să fie unică: excelență, atenție deosebită pentru calitatea produselor și pentru detalii, plăcerea de împărți și de a împărtăși.