Un studiu făcut în România a ajuns în presa de peste Ocean

09 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un studiu făcut în România a ajuns în presa de peste Ocean

Cât de sigur este să mănânci zăpadă? O universitate românească a publicat rezultatele unui astfel de studiu, care arată când anume poţi să guşti puţină nea, relatează New York Post.

Experimentul, realizat în 2017, arată că zăpada poate fi mâncată fără riscuri dacă e proaspătă, de o jumătate de zi, și în lunile mai reci. După două zile, zăpada nu mai poate fi mâncată, a declarat Istvan Mathe, profesor la Universitatea maghiară Sapientia din Transilvania, pentru The Associated Press.

Oamenii de știință au colectat zăpada dintr-un parc și dintr-un sens giratoriu dn Miercurea Ciuc, în ianuarie și februarie, și au pus-o în containere sterile închise ermetic. Apoi au încercat să crească bacterii și mucegai în ele.

Studiul a avut loc la temperaturi variind de la minus 1.1 grade Celsius la minus 17.4 C, în oraș, unul dintre cele mai reci din România. După o zi, în ianuarie erau cinci bacterii pe milimetru, iar în luna februarie numărul a crescut de patru ori.

"Zăpada foarte proaspătă are foarte puține bacterii", a spus Mathe. "După două zile, totuși, există zeci de bacterii". El a spus ca microorganismele cresc din cauza impurităţilor din aer.

Mathe spune că ideea de a face acest studiu i-a venit atunci când şi-a văzut copiii mâncând zăpadă. "Nu recomand nimănui să mănânce zăpadă. Doar spun că nu te vei îmbolnăvi dacă mănânci puțin", a mai spus el.

Alte stiri din Life style

Ultima oră