Directorul SRI, audiat în scandalul Ghiţă-Coldea. Ce i-a cerut Eduard Hellvig lui Iohannis

25 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Directorul SRI, audiat în scandalul Ghiţă-Coldea. Ce i-a cerut Eduard Hellvig lui Iohannis

La această oră, directorul Serviciului de Informatii, Eduard Hellvig, este audiat de comisia de control a SRI din Parlament in contextul scandalului Coldea-Ghita. Directorul SRI ar putea da explicatii si legat de implicarea serviciului în organizarea protestelor de duminică seara.

Comisia parlamentară de control privind activitatea SRI a programat pentru miercuri, 25 ianuarie, audierea conducerii Serviciului Român de Informaţii pe 25 ianuarie în legătură cu cazul Florian Coldea şi bugetul acestei instituţii, a anunţat, în urmă cu o săptămână, preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu, potrivit Agerpres.


"Am avut o discuţie şi am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, la ora 11,00, la sala comisiei de control, cu două subiecte. Subiectul numărul unu este legat de ceea ce se întâmplă acum în spaţiul public - cazul Coldea, subiectul numărul doi este legat de bugetul Serviciului pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele care privesc cele două subiecte", a precizat Ţuţuianu.

La audieri au fost invitaţi directorul SRI, directorii adjuncţi şi şeful comisiei de anchetă internă din acest serviciu, precum şi cei care gestionează problema bugetului.

Ţuţuianu a spus că parlamentarii vor primi din partea conducerii SRI "toate datele, toate informaţiile, inclusiv raportul comisiei de anchetă".

"Comisia SRI are atributul de a verifica legalitatea funcţionării acestui serviciu. Faptul că domnul Coldea este astăzi într-o altă situaţie nu anulează dreptul acestei comisii de a verifica, de a lămuri în ce măsură, în cadrul serviciului, s-au produs sau nu anumite fapte şi în ce măsură sunt respectate dispoziţiile legale incidente. (...) Pe noi ne interesează în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale în activitatea SRI, cu referire la subiectul care face obiectul preocupărilor dvs", a arătat Ţuţuianu.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcţie. Potrivit unui comunicat al SRI, motivele pentru care Coldea a făcut acest gest "ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a instituţiei".

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră