Ponta: Dezastrul administrativ, motiv de moţiune de cenzură

30 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Ponta: Dezastrul administrativ, motiv de moţiune de cenzură

El spune că blocajul din ţară reprezintă o situație atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancționeze prin moțiune de cenzură, dar și printr-o Comisie specială de anchetă, întrucât este din "cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați".

"Transpunerea Directivelor europene privind achizițiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015. A fost astfel trimis în Parlament sub forma pachetului legislativ în luna Octombrie. În mod absolut firesc în timpul dezbaterii parlamentare Guvernul avea posibilitatea și obligația să pregătească toate actele normative subsecvente privind normele și procedurile de aplicare! Dar surpriză - când legile au fost adoptate de Camera Deputaților și publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur și simplu nu a făcut nimic. Și astfel Sistemul electronic de achiziții publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare!", spune fostul premier.

El explică şi ce înseamnă suspendarea sistemului electronic de achiziţii publice: "Toate instituțiile publice din România - școli, spitale, primării, alte autorități locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR - precum şi cei care doreau eventual să deruleze programe finanțate din fonduri europene au două opțiuni: nu achiziționează nimic până pe 15 iunie și pun lacătul pe toate aceste instituții - ceea ce clar reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu; achiziționează prin încredințare directă, fără a folosi SEAP - și deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu".

Ironic, fostul premier dă şi un  exemplu: ofițerii SPP care însoţesc coloana oficială a preşedintelui Iohannis de la București la Sibiu trebuie să cumpere benzină prin SEAP. "Ghinion! Domnule Klaus Iohannis - INCOMPETENȚA UCIDE - și Guvernul Dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele și cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziționate prin SEAP!", conchide Victor Ponta.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Politic

Ultima oră