Statul roman trebuie sa plateasca o despagubire record de peste 27 de milioane de euro pentru o privatizare controversata, in jurul careia se invart ineterse politice. Culmea, la momentul privatizarii statul a incasat pe fabrica in jur de 45.000 de dolari. Toata afacerea a fost gestionata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie care si-a schimbat denumirea in Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului.
Afacerea BIT a inceput in anul 1994, cand statul roman a decis sa privatizeze fabrica de mobila de pe strada Ramuri Tei, situata in zona Floreasca a Capitalei. Atunci, 30% din actiunile societatii de stat s-au vandut prin Programul Actiunilor Salariatilor, iar restul pe 3 noiembrie 1998. Din aceasta privatizare statul roman a incasat suma de 369.054.000 lei, adica in jur de 45.000 dolari la aceea vreme.
Dar, terenul de 16.171 mp pe care se intindea fabrica a fost revendicat de fostii proprietari. Printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, patronii firmei BIT au fost obligati sa renunte la terenul si cladirile fabricii. Actionarii BIT au decis sa dea in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a-si recupera banii pe care i-au platit statului, solicitand despagubiri in valoare de 25.681.348 lei, in 2008.
Cuplul Atanasiu & Gorghiu
In anul 2008, actionarii BIT au incercat sa ajunga la o intelegere amiabila cu AVAS, dar degeaba. In fruntea AVAS se afla Teodor Atanasiu, iar functia de consilier era ocupata de Alina Gorghiu, actualul copresedinte al PNL.
Tot atunci, Casa de Avocatura “Gorghiu, Pop & Asociatii” a transmis o oferta pentru a reprezenta AVAS in procesul cu BIT. Pentru asistenta juridica casa de avocatura a cerut un onorariu de 35.000 euro + TVA, dar in urma unor negocieri s-a batut palma pentru 25.000 euro + TVA. “Complexitatea acestei stari litigioase este data si de consecintele ce ar decurge din obligarea AVAS la plata unor sume considerabile de bani, fiind necesar ca interesele institutiei noastre sa fie reprezentate in baza unor aparari temeinice, de un inalt profesionalism, formularea apararilor comportand si un studiu aprofundat. Pentru aceste motive, consideram necesar ca in prezenta speta interesele institutiei sa fie reprezentate de un avocat cu o inalta tinuta si probatiune profesionala”, se mentioneaza in contractul de asistenta juridica.
La aceasta casa de avocatura a fost asociata si Alina Gorghiu, din ianuarie 2005 pana in iulie 2007. Interesant, din iulie 2007 pana in decembrie 2008, Alina Gorghiu a fost consiliera presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu. Gorghiu a declarat public ca nu avut nici o legatura cu aceste contracte.
In urma alegerilor parlamentare din 2008, vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu s-a clasat pe locul secund la alegerile pentru Camera Deputatilor. A prins un fotoliu de deputat dupa redistribuirea voturilor. In acest context, Atanasiu a dat scaunul de presedinte al AVAS pe cel de parlamentar. Acum, Atanasiu
Decizia instantei
Judecatorii au decis in 23 februarie 2010 sa admita cererea formulata de BIT S.A., obligand AVAS sa plateasca suma de 27.226.500 euro, plus 261.000 lei cheltuieli de judecata. Executorul judecatoresc Lucian Ezer a emis o somatie de plata, apoi a blocat toate conturile AAAS. "Din ianuarie 2011 pana in februarie 2015, AAAS a platit suma de 98.497.628 lei, adica in jur de 22 de milioane de euro", se precizeaza intr-un raspuns al AAAS. Pana la plata totala a datoriei, AAAS ramane cu conturile blocate.