"Mă aflu în acest loc și nu în altă parte, nu fiindcă m-aș simți cu ceva vinovat pentru vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat, așa cum am făcut întotdeauna, cu sistemul. Sistemul înseamnă nu neapărat o sumă de instituții, dar în orice caz o sumă de persoane din instituții. Așa am făcut întotdeauna și așa am să fac și de acum încolo, indiferent ce s-ar întâmpla. Am făcut-o pe vremea lui Ceaușescu și am făcut-o cu toți ceilalți șefi de stat. În acest moment, acest sistem este în mâna lui Traian Băsescu, este controlat în continuare de Traian Băsescu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc și să nu mai scriu și să nu mai spun ceea spun în legătură cu sistemul", a declarat Sorin Roșca-Stănescu, înainte de a intra în sediul DNA.
El a susținut că nu va renunța să-și exprime liber opiniile, la fel cum a făcut-o și în penitenciar, unde a scris zi de zi articole și a învățat, încă o dată, că libertatea de expresie este mai importantă decât orice fel de libertate. "Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanșeze vreo anchetă. Așa că eu nu am avut nimic de câștigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenție a autorităților statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală", a adăugat Sorin Roșca-Stănescu. Tot în această cauză, a fost audiat luni și omul de afaceri Remus Truică. NA anchetează în prezent acest dosar după ce DIICOT și-a declinat competența în favoarea procurorilor anticorupție. Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.
Ce spune Roşca Stănescu despre cărţile scrise de cei din spatele gratiilor
Fostul senator Sorin Roșca Stănescu a declarat, referitor la cărțile scrise în penitenciare, că este foarte bine că se face o anchetă, el subliniind că sistemul trebuie reformat în acest domeniu pentru că au existat abuzuri și acte de plagiat din partea unor deținuți. "Este foarte bine să se facă anchete. Este foarte bine ca sistemul să fie reformat, pentru că legislația nu este clară în acest domeniu. Este limpede că au existat și abuzuri din partea unor deținuți. Este limpede că au existat și acte de plagiat. Așa că e bine să se facă anchetă, dar este dramatic să se renunțe la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar și literatură. În plan statistic, mondial, s-a dovedit că cei care, din penitenciare, se ocupă de cultură și de artă, rata de recidivă este cea mai redusă", a explicat Roșca-Stănescu la sediul DNA. El a spus că a scris, în penitenciar, trei cărți, în opt luni și jumătate, și că două dintre acestea reprezintă materialul după care predă cursuri la Academia Diplomatică. Fostul senator a arătat că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore, potrivit agerpres..ro.