Zece localităţi, concerte în biserici fortificate, workshop-uri cu meşteşugari, proiecţii de filme la Săptămâna Haferland, în august

07 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Zece localităţi, concerte în biserici fortificate, workshop-uri cu meşteşugari, proiecţii de filme la Săptămâna Haferland, în august Galerie foto (7)

A ajuns la cea de-a şasea ediţie şi îşi propune să crească tot mai mult, căci scopul Festivalului "Săptămâna Haferland" este să atragă atât saşii întorşi acasă, cât şi cât mai mulţi turişti interesaţi să descopere o zonă de poveste din Transilvania. Este cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săseşti din Transilvania, iar anul acesta are loc în perioada 2-6 august.

De data aceasta vor fi zece. Ediţia din 2018 a festivalului, care va avea loc sub sloganul "Săptămâna Haferland. Festival cu meşteşug, săsesc", se va desfăşura în localităţile Archita, Roadeş, Saschiz, Rupea, Criţ, Buneşti, Meşendorf, Cloaşterf, Viscri.

Primele cinci ediții ale festivalului "Săptămâna Haferland" au strâns peste 15.000 participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

De la an la an, numărul activităților cuprinse în programul festivalului a crescut, iar acestea au devenit din ce în ce mai diversificate: de la slujbe în bisericile fortificate, la proiecții de filme și până la baluri tradiționale săsești și expoziții de fotografie. Programul, în permanentă actualizare, poate fi consultat, alături de alte detalii, AICI

Prezentarea, la Muzeul Satului

Prezentarea ediţiei din acest an a avut loc miercuri la Bucureşti, într-un cadru cum nu putea fi mai potrivit: la Casa Săsească din Muzeul Satului Dimitrie Gusti, la umbra copacilor, într-o zi cu mult soare, dar şi mult entuziasm din partea organizatorilor.

"Anul acesta laitmotivul festivalului este meşteşugul. (...) În fiecare an doresc să participe la acest eveniment alte sate, alte comune din zonă - am ajuns deja la zece, am început cu cinci, şi acesta este un semn bun. Aceasta a fost şi o viziune ca noi să dăm un impuls şi pentru alţii să organizeze sau să contribuie şi ei la această idee şi până acum am reuşit", a spus Michael Schmidt, organizatorul festivalului, şi şeful fundaţiei care îi poartă numele.

Prezent pentru scurt timp la eveniment, ministrul Culturii şi Identităţii Sociale, George Ivaşcu, a afirmat că a venit să-l salute pe iniţiatorul festivalului şi a precizat că ministerul susţine evenimentul. El a promis că în luna august va fi prezent la "Săptămâna Haferland".

Un moment deosebit în cadrul festivalului îl va reprezenta concertul la vioara Stradivarius susţinut la 4 august în biserica fortificată din Criţ de către celebrul violonist Alexandru Tomescu.

"Am ales pentru acest recital un compozitor care îmi este în mod special drag, anume Johann Sebastian Bach, cel mai spiritual dintre compozitori, şi unde altundeva este muzica sa la ea acasă decât într-o biserică. Aştept cu foarte mare nerăbdare acest moment", a declarat Alexandru Tomescu, prezent la evenimentul de la Muzeul Satului, a cărui amfitrioană a fost realizatoarea de emisiuni de televiziune Andreea Marin.

Alexandru Tomescu a precizat că Săptămâna Haferland "este o poveste de succes şi ar trebui să învăţăm cu toţii din exemplul pe care ni l-au dat cei de acolo".

Festivalul va fi deschis în localităţile Archita şi Roadeş cu demonstraţii de meşteşuguri, excursii cu tractorul, căruţa sau biciclete, muzică, dansuri şi Sărbătoarea copiilor din Clubul Tabalunga.

Despre festival

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea şi Sighişoara a fost denumită "Ţara Ovăzului" sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

"Săptămâna Haferland" este unul din cele mai mari evenimente dedicate promovării culturii săseşti din Transilvania. Festivalul îşi propune să reînvie tradiţiile săseşti şi să aducă laolaltă atât saşi întorşi în ţară pe perioada verii, cât şi turişti români, pentru care ţinutul săsesc a căpătat un farmec aparte în ultimii ani.

Primele cinci ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 15.000 participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi asociaţii ale saşilor din Transilvania.

În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.

CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră