Video! România caută să-și reînnoiască flota de elicoptere cu aparate vechi, la mâna a doua

09 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Video! România caută să-și reînnoiască flota de elicoptere cu aparate vechi, la mâna a doua

O cerere de informații pentru o astfel de platformă ar fi fost depusă de către armata americană în numele Forțelor Terestre Române la 7 septembrie.

Potrivit cererii, platforma trebuie să fie capabilă de sprijinirea forțelor terestre prin misiuni Close Air Support (CAS) de la o altitudine mai mică de 100 de metri, atacarea vehiculelor blindate folosind sisteme de detecție și urmărire în spectrul infraroșu în toate condițiile meteorologice, transportul de trupe și materiale, operațiuni MEDEVAC, misiuni de comandă și control, având modificări și certificări în conformitate cu standardele armatei americane și a Administratiei Federale a Aviației din Statele Unite ale Americii.

Din cauza bugetului limitat de care dispune Armata Română, opțiunile pentru un elicopter ce îndeplinește condițiile exprimate ar fi limitate și includ aparate precum: Airbus Hellicopters H145M sau H215M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, 407GT sau UH-1Y Venom, Boeing AH-6i si MD Helicopters Inc MD 530F.

Potrivit celor de la IHS Jane's, cea mai probabilă variantă ar fi elicopterul Bell OH-58D pe care armata americană îl are în surplus.

Bell OH-58D Kiowa Warrior, este un elicopter ușor de recunoaștere, cu capacități de luptă asemanatoare elicopterului românesc IAR-330 Puma echipat cu sistemul SOCAT (Sistem Optic de Căutare și Antitanc).

În timp ce elicopterele sunt aproximativ pe același palier în privința capacităților de luptă, aparatul de producție româneasca îl umilește pe cel american când vine vorba de greutatea maximă la decolare, viteza maximă, numărul de locuri pentru trupe și raza de acțiune, din aceste puncte de vedere, achiziția elicopterului american în defavoarea celui românesc, construit in România de către români, poate reprezenta o mare greșeală.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră